14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Няколко дни преди Рождество Христово ще станем свидетели на рядко небесно явление, съобщават от Института по астрономия към БАН.

Веднага след залеза на слънцето на 21 декември двете най-големи планети от Слънчевата система - Юпитер и Сатурн, ще се сближат видимо на небето до такава степен, че нашето човешко око трудно би ги разделило като два отделни обекта. От БАН отбелязват, че подобно сближаване се случва приблизително на всеки 20 години, но този път то е едно от най-големите. Последните почти толкова близки съединения на двете планети са били през 1623-та и 1226-та г. Следващият път когато Юпитер и Сатурн ще бъдат толкова близо ще е след 60 г. – през 2080-а.

В действителност „сливането“ ще се случи само видимо за нас на земното небе, докато разстоянието между планетите гиганти ще си остане никак не малко. Те ще бъдат разположени на почти 740 милиона километра една от друга, обясняват от Института. На 21 декември 2020 слънцето в Свиленград ще залезе в 16:48 ч. и около 30 минути след това ще забележим светлината на двете планети.

Това явление ще може да се наблюдава от цял свят, но Европа, в това число и България, попада в най-добрата зона за наблюдение (за нас това приближаване ще бъде най-голямо), допълват от Института. Компютърни симулации на собствените движения на планетите от слънчевата система показват, че такова изключително видимо приближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяване на Витлеемската звезда. Много е вероятно точно сближаването на тези две планети преди 2020 години да е именно знамението, предвестяващо надеждата за доброто тогава, отбелязват астрономите от БАН.

Както ни е известно, звездата на Христовото рождество се появила преди 2020 г. Тя е отвела влъхвите до новородения Исус. Съединението на Сатурн и Юпитер е посочило на мъдреците от Вавилон мястото, където Божият син се е родил. Според Евангелието на Матей Витлеемската звезда е ярко небесно тяло. От нея те разбрали, че ще се роди ‘Цар на Юдея’ и се отправили на път към Витлеем, за да го почетат. Тримата влъхви, освен завидни познания в областта на астрологията, са имали и пророчески способности. След срещата с тях цар Ирод бил разтревожен за престола си. Причината за това била, че те идват от толкова далеч, само за да се поклонят на бъдещ владетел, при това не от неговата династия, а от простолюдието. Той им заръчал след като се поклонят на Исус, да се върнат при него и да му кажат къде се намира. Те обаче не изпълнили обещанието си заради пророчески сън, от който разбрали, че владетелят е решил да бъдат избити всички младенци. От съвпада на Сатурн и Юпитер древните мъдреци разбрали, че новороденият Христос ще притежава неземна енергия и ще върши чудеса. Затова и са отишли да му се поклонят.

В навечерието на Рождество Христово ‘Старият мост’ пожелава на всички свои читатели чудесата за тях никога да не свършват! Посрещнете изгрева на Витлеемската звезда с надежда за едно ново по-добро начало! Нека отворим душите си и се научим да прощаваме! Нека бъдем по-добри не само в такива дни! Нека противоречията минават! Нека всички мисли са чисти и нека Господ защити всичките ви близки!

Диляна ЦВЕТКОВА