13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

35- годишният Филип П., заловен край с. Младиново да превозва 13 нелегални афганистанци, получи условна присъда от 1 г. и 4 м. лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и глоба в размер на 5 000 лв.

Наказанието му бе наложено от свиленградския районен съд в сряда след споразумение между страните по делото.

Присъдата на трафиканта е по две обвинения. Първото е за подпомагане на 13 граждани на Афганистан да преминат от границата към вътрешността на страната, а второто – за управление на МПС след отнета шофьорска книжка. Превозното средство „Фолксваген Шаран“, с което е извършено престъплението, е отнето в полза на държавата, казаха от прокуратурата.

По време на разследването бе установено, че чужденците са влезли на 12 декември т.г. в България от Гърция през „зелена граница“ в землището на Свиленград. Наблизо ги чакал лек автомобил „Фолксваген Шаран“, управляван Филип П., в който те се качили. Колата се насочила към вътрешността на страната, но край с. Младиново възникнало пътнотранспортно произшествие с друга лека кола - „Фолксваген Т-Рок“. Филип П. излязъл от управлявания от него автомобил и  напуснал местопроизшествието. Той изоставил и нелегалните мигранти в моторното превозно средство.

За случая бил подаден сигнал на тел. 112. Незабавно били предприети издирвателни действия от служителите на ГПУ – Свиленград, в хода на които нарушителят е бил открит и заловен. Същия ден чуждите граждани са били настанени в Център за мигранти.

Присъдата си 35 - годишният Филип П. от радневското село Любеново получи само 4 дни, след като бе заловен и срещу него започна разследване.