29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Бившият началник на свиленградската митница Тодор Караиванов е осъден на 4 години лишаване от свобода при първоначално общ режим, глоба в размер на 5 000 лв. и лишаване от правото да заема длъжност в държавната администрация за срок от 6 години. Присъдата постанови днес Окръжен съд – Хасково по НОХД № 446 / 2017 г.

Съдът призна Караиванов за виновен в това, че „в периода от началото на месец октомври 2014 г. до 28.01.2015 г. в град Свиленград при условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице с отговорно служебно положение - заемащ длъжността Началник на Митница Свиленград, е поискал и приел дар - парични суми в различни валути в общ размер на 600 евро и 1600 лв., който не му се следва, от С.Х.Х. и Х.И.Х., за да извърши действия по служба и за да не извърши такива действия, предвидени в длъжностната му характеристика като Началник на Митница Свиленград и в Устройствения правилник на Агенция „Митници“. За това деяние наложената присъда на Караиванов е 4 години „лишаване от свобода“ , глоба в размер на 5000 лв. и лишаване от правото да заема длъжност в държавната администрация за срок от 6 години.

Съдът оправда подсъдимия Караиванов по първоначално предявеното му обвинение за разликата над 600 евро до предявения размер от 4500 евро и за част от деянията, включени в състава на продължаваното престъпление. И по второто повдигнато обвинение – че на 28.01.2015 г. в град Свиленград в качеството си на длъжностно лице е използвал своето служебно положение като изпълняващ длъжността Началник на Митница Свиленград и влиянието си над подчинените нему служители, за да набави за себе си противозаконна облага – като получил сумата от 10 000 евро, Караиванов е признат за виновен, за което му бе наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години.

С присъдата съдът определи едно общо наказание в размер на най-тежкото от тях, а именно – 4 години „лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален общ режим, като присъедини към него и наказанието „глоба“ в размер на 5000 лв. и лишаване от правото да заема длъжност в държавната администрация за срок от 6 години

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – гр. Пловдив в 15 – дневен срок.

Както е известно, Тодор Караиванов беше арестуван зрелищно на митницата в Свиленград при акция на ДАНС през януари 2015 г. Разследването беше под наблюдението на Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура, а обвинителният акт бе връщан на няколко пъти на държавното обвинение.

Докато се точеше разследването, Караиванов бе назначен в Митница-Бургас, а впоследствие бе отстранен от работа с решение на съда.

Според обвинението Караиванов е взел подкуп от спедиторска и транспортна фирма, за да не разпореди щателни митнически проверки на камионите им, преминаващи през пунктовете „Капитан Андреево“ и „Капитан Петко войвода“. Караиванов отрeчe, като заяви пред медиите, че извършените експертизи са показали, че по него няма следи от веществото, с което били белязани парите. Той допълни, че няма представа откъде са се взели намерените пари в кабинета му. Според него всичко е заради това, че е засегнал икономически интереси при работата си в митницата.

СМ