19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

4-5 пъти е намалял пътникопотокът през ГКПП Капитан Андреево

На 27 ноември може би за пръв път нямаше петъчен пазар в Одрин

Въведените на 20-и т. м. ограничения заради коронавируса в Турция доведоха до рязък спад на т. нар. пазарен туризъм. Българите спряха да пътуват, казаха гранични служители.

По техни изчисления 4-5 пъти е намалял пътникопотокът през ГКПП Капитан Андреево. В момента и на изход, и на вход работят едва 2-3 платна, обслужващи леките коли и автобусите. Дори през почивните дни движението е слабо. Ескалирането на заразата с COVID – 19 в България също стресна нашенци, които започнаха да се въздържат от пътуване.

Само преди десет дни лавина от автомобили заливаше граничния пункт, като пътуващите чакаха с часове, докато пресекат границата, въпреки че бяха отворени всичките 10 платна и се работеше на максимални обороти. През месец октомври дори бе достигнат рекорд за есенния сезон от преминали над 300 000 автомобила и повече от половин милион души. Обикновено такъв наплив има през летните месеци, когато по родните си места се прибират гастарбайтерите от Западна Европа.

Никога не е било толкова спокойно на границата, твърдят куфарни търговци, пътуващи почти ежедневно до Одрин. В Турция мерките срещу коронавируса са драстични и се държи много за спазването им, споделят те. Ресторанти, кафенета и чайни са затворени. Магазините отварят в 10.00 часа и работят до 20.00 ч. Вечер е въведен полицейски час. Този петък/ б.р.-27-ми/ имаше прецедент – прословутият петъчен пазар в Одрин бе забранен и остана напълно пуст, с изумление отбелязват нашенци. Задължително е носенето на маски. На влизане в Турция на Капъкуле дават на автомобил безплатно по 3 маски. Преди даваха и дезинфектанти, но вече – не, споделиха още те.

Спадна и движението на турски граждани към България. Със затварянето на казината в страната ни от 27-и ноември  секна и хазартният туризъм в Свиленград. Основната клиентела, която идва от Турция да се забавлява тук, вече я няма. Това от своя страна остави много свиленградчани, наети в казината и игралните зали, без работа и доходи.