15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Втори заместник-кмет на Община Свиленград ще бъде назначен от 1 декември т. г. Решението бе взето днес на онлайн заседание на местния парламент по докладна записка на кмета арх. Анастас Карчев. Така съставът на ОбА ще наброява 104 души.

„За“ гласуваха 19 от общо 20 участвали в Интернет-сесията общински съветници. Един от БСП бе „въздържал се“.

Новият заместник-кмет ще има за ресор социалните дейности и спорта. Той ще получава трудово възнаграждение в размер на 80 на сто от заплатата на кмета, която е 2 860 лева. Според запознати, най-вероятно титулярът ще е жена, общинска съветничка от листата на ГЕРБ.

За последно втори зам.-кмет Свиленград имаше до 2012 г. Тогава от Белия дом си тръгна Ася Райкова, която бе назначена от кмета Георги Манолов през втория му мандат от квотата на БСП. Веднага след изборите в края на 2011 г. от ГЕРБ заявиха, че ще искат да имат зам.-кмет в общината. Тогава градоначалникът обаче излезе с изненадващ вариант – да има само един заместник. Така за пореден мандат до днес вторият човек след кмета на Свиленград е Мария Костадинова, назначена от Манолов след встъпването му в длъжност през 2004 г. Тя бе и в предизборния му щаб.

Мотивите на кмета арх. Анастас Карчев за разкриването на новата длъжност са продиктувани най-вероятно от създалата се наскоро ситуация, при която Общината на практика бе "обезглавена", тъй като самият градоначалник, заместничката му, секретарят и главният счетоводител бяха приети в болница за лечение от КОВИД-19.

СМ