19
Нед, Май
24 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Популярната тв водеща и журналист Мира Добрева издаде книга с документални разкази от своята рубрика "Столетниците на България", излъчвана вече в продължение на 10 години.

От илюстрованите страници на изданието поглежда и достолепната свиленградчанка Елена Керезова с мъдростта на своето дълголетие.

Защо написах тази книга? Какъв по-добър шанс да надникна във времето на хора, които са живели в толкова различни Българии! Някои от тях са свидетели на Междусъюзническата война, други са носили лекарства на войниците от Първата световна война. Трети са участвали във Втората световна война. Имам срещи със съпруги на офицери в Царска България, ревностни привърженици на комунистическия строй, трогателни радетели за демокрация, разказва Мира Добрева.

В свят, който продава изящни лица, изваяни тела, буйни коси и блестящи усмивки, написах книга за столетници. Не отвърнах очи от набраздените им лица, там прозрях всичко, което търся през годините: неподправеност и дълбока, понякога уморена, но разтърсваща емоция, споделя още авторката, която търси отговор на въпроса благословия или орисия е да си столетник.

Елена Керезова е родена нa 27 нoeмвpи 1918 г. Родното й място е останало оттатък границата, която родителите й пресекли след войните.Като дете била пълна отличничка, но заради бедност не продължила в гимназия. До днешен обаче помни стихотворения, обича да чете книги , всяка седмица прелиства и „Старият мост“. Работила дълги години във фабрика „Коприна” и като магазинерка, преминала през житейски радости и изпитания, тя и днес е съхранила сила и жизненост, и на всеки може да даде кураж в трудни дни като сегашните.

Столетничката живее с дъщеря си Ана и зет си Ангел Кузманови, уважавани учители. Набляга на постните храни, тайната на доброто здраве според нея е да похапваш по малко арпаджик, който гони болестите. Най-голямата и радост е, когато къщата се изпълва с гласовете и усмивките на трите внучки и зетьовете, на шестимата правнуци, най-големият от които е вече студент. Здраве и живот да е, след седмица известната свиленградчанка ще навърши 102 години. Внучката и Райна веднага е купила в София книгата на Мира Добрева, подарък за ласкавата и обична баба. Заради епидемията голямата фамилия този път едва ли ще може да се събере в пълен състав около трапезата, но и без да използват електронни устройства всички ще бъдат заедно духом.

В книгата присъства и дядо Неделчо Бойков, който си отиде от този свят малко преди да навърши 108 години. Бежанец от Беломорска Тракия, участник във Втората световна война, доживял да има и четири пра-правнучета, той доби и национална популярност от предаването на Мира Добрева. По-възрастен човек не съм интервюирала макар години наред да обикалям из страната да издирвам столетниците на България. И с толкова бистър ум рядко съм срещала. Два вица ми разказа и що шегички пусна по време на интервют, казва тв водещата.

За рубриката си "Столетниците на България" Мира Добрева получава специалната награда от Международния филмов фестивал "Наследство". Досега тя е описала съдбата на сто изключителни хора, които нарича своето човешко и журналистическо предизвикателство. Днес тя с усмивка заявява: имам сто и четири баби и дядовци, заедно с моите лични.

Телевизионната водеща е идвала и по други поводи в Свиленград. Със своя екип тя е снимала възстановки на уникални народни обичаи в Сива река и Момково.

Златка Михайлова

На снимките:

1. Баба Елена Керезова, която на 27-и ноември т.г. ще навърши 102 г.

2. Дядо Неделчо Бойков се спомина тази година малко преди да навърши 108 г.