15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

На  22 ноември 2020 г. след Св. литургия във всички  храмове от Старозагорска епархия трябваше да се проведат избори за нови църковни  настоятелства.

В последния момент обаче процедурата бе отложена за неопределено време.

Причината да се отменят изборите е разрасналата се пандемия от коронавирус, каза архиерейският наместник на Свиленградска духовна околия отец Константин Георгиев. Епархийското ръководство е преценило, че е опасно за здравето и живота да се провеждат мероприятия, при които се събират повече хора, допълни той.

Засега не е ясно кога ще бъдат насрочени новите избори. Всичко зависело от епидемичната обстановка. По закон изборите за църковни настоятелство се провеждат веднаж на четири години. Освен църковно настоятелство, всяка енория си избира и ревизионна комисия.

Пандемията от коронавирус рязко снижи всички църковни дейности и ритуали, посочи отец Константин. От доста време вече не сме провеждали църковни бракове, кръщенета. И на погребения не ходим – ако направим опело, то ще е след като мъртвецът бъде положен в гроба. Хората се страхуват, дори на литургиите идват малцина, обясни архиерейският наместник, който е и свещеник в най-старата църква в Свиленград - „Св. Троица“.