29
Сря, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

2,4 млн. лева вече са осигурени за построяването й

Нова модерна детска градина ще бъде построена на мястото на сега съществуващата „Снежанка“ в Свиленград.

Парите за построяването й вече са осигурени. 2 млн. лева отпуска Министерството на образованието по приета специална програма за финансиране на общините в България на обща стойност 70 млн. лева. Останалите 400 хил. лева, необходими за изграждането, са от местния бюджет. Средствата от просветното министерство бяха осигурени и с активното съдействие на народния представител от нашия район д-р Георги Станков. Така той изпълни едно от обещанията си, които беше дал пред избирателите.

Проектът за изграждането на новата детска градина бе изготвен още преди 8 години. Липсата на финансиране обаче отлагаше реализирането му.

Готови сме да започнем работа веднага, след като сключим договора с Министерството на образованието, заяви кметът на общината арх. Анастас Карчев. Строителната фирма е избрана още преди две години. Най-напред ще бъде разрушена старата сграда, построена през далечната 1934 година. На нейно място ще се издигне нова с площ от 2 200 кв. м., отговаряща на всички съвременни изисквания, разясни градоначалникът. Модерно ще бъде и цялостното оборудване.

Разчетите предвиждат до лятото на следващата година новата детска градина да бъде напълно готова. В нея ще се обучават 100 деца, разпределени в 4 групи.

Николай Колев