25
Нед, Фев
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Кметската управа в Любимец осигури безплатен транспорт до гробищата

 Стотици свиленградчани ще почетат по отколешна своите мъртви близки на гробищния парк утре на Архангелова задушница. Концесионерът на гробищния парк се е погрижил и тази година той да бъде добре почистен и подреден.

В Любимец денят за почит към починалите също ще бъде почетен. Общинската управа и този път е осигурила безплатен транспорт до гробищата.

Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, е една от трите най-големи задушници според православния календар.   На Задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвал от мястото, където е главата на покойника в посока наляво - правили се три кръга по края на гроба.  Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

Правят се помени или, наричани още раздавки, подавки. Раздават се на близки, комшии, роднини, дошли на гроба на починалия, а също и на другите хора около съседните гробове, дори на непознати. В раздавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс, но всъщност можете да подадете каквото пожелаете. Житото символизира Възкресението, хлябът и виното напомнят за Христовата жертва за нас.

СМ