14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Златка Михайлова

В Деня на народните будители в театър "Сълза и смях" в столицата бе представена книга, посветена на 90-годишнината от рождението на незабравимия актьор Стойчо Мазгалов.

Заглавието "Различният. Книга за Стойчо Мазгалов" излиза на бял свят с любезното съдействие и финансовата подкрепа на Община Любимец.

Книгата възкресява образа на родения в Любимец голям актьор, режисьор, общественик, родолюбец. За него разказват проф. Красимир Спасов, проф. Надежда Сейкова, Марин Янев, Вельо Горанов и други театрали, зрители, почитатели. Образът на Стойчо Мазгалов се допълва от спомените на покойните Георги Данаилов и Венцеслав Кисьов, вторият от които е също родом от Любимец.

В книгата кметът на общината Анастас Анастасов подчертава, че Стойчо Мазгалов, първият почетен гражданин на Любимец, никога не забравя своите корени. Изследователят на този край Иван Цветков разкрива първите му театрални стъпки на сцената на читалище "Братолюбие“. Свято е било това място за него, тъй като тук е проходил като актьор и се е сгодил с театъра за цял живот, пише писателят Тодор Коруев.

Последната част на книгата предлага "Думи на Стойчо Мазгалов"- есета, спомени, пиеса - още едно свидетелство за многоликото му творческо дарование.

На 90-ата годишнина от рождението на Стойчо Мазгалов е посветена и откритата в „Сълза и смях“ изложба на известните художници Николай Янакиев и Анатолий Станкулов.

Стойчо Мазгалов/ 1930-2006 / следва в Икономическия институт в София. През 1950 г. е приет в Държавното висше театрално училище в класа на Георги Стаматов, а четири години по-късно завършва актьорско майсторство в класа на Николай Масалитинов. Началото на актьорската му кариера е в Драматичния театър в Перник. Близо десетилетие играе в театър „Трудов фронт", София . Два сезона е в театър „Народна сцена", София. Стойчо Мазгалов е съосновател на театър „Сълза и смях" през 1966 г., където по-късно работи и като директор и главен художествен ръководител (1969-1983). От 1984 г. играе на сцената на Народния театър „Иван Вазов". След 1992 г. е актьор на свободна практика, гостува на театрите в Силистра, Пазарджик, Габрово, Кюстендил. Над сто театрални и повече от четиридесет филмови герои бележат неговия творчески път.