29
Сря, Май
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Акцията срещу незаконната миграция стартира под надзора на Районна прокуратура – Свиленград

Специализирана полицейска операция по разкриване на престъпления за противодействие на незаконната миграция и трафика на хора, държане и разпространение на наркотици, вещно укриване, акцизни стоки без бандерол започна тази сутрин км.83 от АМ “Марица”, след пътен възел Любимец в посока Хасково. 

Полицейски действия бяха насочени за установяване и задържане на незаконно пребиваващи чужденци и на лица, съпричастни към каналджийска дейност, лица обявени за местно и общодържавно издирване и такива, укриващи се от наказателно преследване.

В операцията участваха служители на Хасковската дирекция, колегите им от РДГП-Смолян, включени бяха и служебни кучета. В операцията се използваха електронни и технически средства, автотранспортна техника, хеликоптер, газ анализатори и средства за комуникация. В хода й, не са допуснати да преминат границата с Гърция 23 души чужди граждани.

Образувани са две полицейски преписки са за превозване на акцизни стоки - 200 къса цигари и 70 литра високоградусен алкохол. Третата преписка касае нерегламентиран превоз на пътници, като след съгласуване с компетентната прокуратура е образувано  бързо производство по чл.324 от НК. Съставени са 8 предупредителни протокола по ЗМВР.

В хода на операцията са проверени 763 броя МПС, от тях - 96 товарни автомобила и автобуси, и над 1500 български и чужди граждани. Заснети са 120 електронни фиша за нарушение на скоростта, а са връчени 19. За нарушение на Закона за движение на пътищата са съставени 16 акта и 15 фиша. Извършени са 362 проби за алкохол, като са установени двама водачи с 1,81 и 0,75 промила.