21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

С тържествена литургия за здраве и благоденствие в  храм „Св. Троица” стартираха тържествата по случай 5 октомври – Ден на Свиленград. Да почетат празника в църквата дойдох народният представител д-р Гeopги Cтaнĸoв, ĸмeтът apx. Aнacтac Kapчeв, председателят на Общинския съвет Таня Коларова oбщинcĸи cъвeтници oт ГEPБ, ръководният екип на Общинската администрация, учители и ученици.

На днешния ден преди 108 години градът е освободен след първата битка в Балканската война, състояла се на връх Шейновец.

По традиция празникът продължи с поклонение на този връх, където благодарните жители на Свиленград са издигнали паметник-костница през 1935 г. С развяни знамена на върха се изкачиха много младежи и граждани.   Специален гост на церемонията бе областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, която поднесе приветствие към жителите на града.

"Свиленград винаги е бил мост между Изтока и Запада. Той  е символ на толерантността, обединението, разбирателството и мира, които водят със себе си и доброто. С всяка изминала година градът става все по-красив и уютен. Развива се успешно и динамично и привлича все повече млади хора, които избират да останат и да живеят в него" -  каза в словото си д-р Здравкова. 

За паметните исторически събития на 5 октомври 1912 г. разказаха ученичките от СУ „Д-р Петър Берон” Мария Зелиу и Християна Текелиева - възпитанички на клуб „Родолюбие” с ръководител историка Димитър Гилев.

Заупокойна молитва отслужиха архиерейският наместник отец Константин Георгиев и отец Димитър Недялков.

На паметника бяха поднесени бяха венци и цветя.

Празничната програма ще приключи вечерта с концерт на група „Фондацията“ в Спортната зала.