29
Чет, Фев
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Областният управител на област Хасково Стефка Здравкова участва в тържественото поклонение пред пантеона на загиналите тракийци в Маджарово. Церемонията бе в чест на Деня на тракийската памет по повод 107 години от клането край Ятаджик, сега Маджарово.

„На днешната дата си спомняме за трагичната съдба на хиляди българи, загубили живота и домовете си през 1913 година – се обърна към присъстващите Стефка Здравкова. - Почитаме паметта на тракийците, останали завинаги по тези земи след един от най-жестоките погроми в новата история на България. Припомняме си за унижението, грабежите и убийствата на жени, деца и възрастни, белязали за пореден път Националната ни памет. Но в този ден на памет бих искала да споделя и възхищението си от смелостта и храбростта на войводите Руси Славов, Димитър Маджаров и техните чети. Точно те преди 107 години тук, край Ятаджик, са готови да дадат в жертва собствения си живот, за да спасят хиляди прогонени Българи. Искам да изкажа и уважението си към потомците, които въпреки пропитите с кръв земи от невинните жертви отговарят по най-достойния начин „не забравяй, но не отмъщавай“ – каза тя.

Здравкава подчерта, че събития като тези от 1913 г. трябва да се помнят и за тях трябва да се говори. „Да не се забравя паметта на жертвите! Да не се забравя подвигът на героите! Но най-вече да не се забравя, че духът и вярата са успели да съхранят българския народ и в това изпитание. За пореден път си припомняме, че само когато сме единни можем да защитим каузата България! Поклон! Да живее България!“- призова областният управител.

Заедно с областния управител на Хасково венци на признателност поднесоха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, народният представител от ПП ГЕРБ Евгения Ангелова, кметът на Харманли Мария Киркова, кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев, кметът на Ивайловград Диана Овчарова, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, представители на тракийските дружества от цялата страна, наследници на бежанците, граждани и гости на Маджарово. Веднага след церемонията официалните лица поднесоха цветя и на паметниците на спасителите на тракийците воеводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко Войвода.