25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Кметът арх. Анастас Карчев оттегли докладната си до Общинския съвет

Автогарата в Свиленград поне засега няма да се мести до хипермаркет „Жанет“ и остава на старото си място в центъра на града до „Билла“.

Кметът арх. Анастас Карчев оттегли докладната си записка, с която предлагаше новопостроената автогара „Бойдеви“ бъде определена чрез гласуване за начална, междинна и крайна спирка и въпросът не бе разглеждан в пленарната зала. Градоначалникът стори това, след като две постоянни комисии към ОбС – Икономическата и тази по здравеопазване, социални дейности и спорт на свои заседания гласуваха „против“. Това означаваше, че и на заседанието на 30 септември докладната записка нямаше да бъде подкрепена.

„Оттеглих докладната записка заради неспазени срокове – обясни пред „Старият мост“ арх. Карчев, потърсен за коментар. - Сключеният договор задължава инвеститора /Б. ред. -ЖАНЕТ СВИЛЕНГРАД“ ООД/, да използва по предназначение обекта. Ако предложението бъде отхвърлено, той може да предяви иск към нас. На този етап въпросът няма да се разглежда. Когато събера екипа, ще се реши по какъв начин ще се действа. В затруднена ситуация сме.“

Както „Старият мост“ подробно писа, казусът коя да бъде автогарата в Свиленград – тази при „Жанет“ или старата, се разрази през миналия мандат, когато кмет бе инж. Георги Манолов. Тогава по негово предложение бяха продадени два общински терена за 635 000 лева до МБАЛ - Свиленград. Още в договора за покупко-продажба, подписан от Манолов, купувачът - „ЖАНЕТ СВИЛЕНГРАД“ ООД, се задължава да построи, освен хипермаркет, и автогара. Допълнително изискване към инвеститора е за срок от 25 години да не се променя предназначението на обектите, а при неизпълнение Общината дължи неустойки в размер на 100% от продажната цена на терените.

Пак по предложение на Манолов и с решение на ОбС новата автогара бе определена за начална и крайна спирка на всички междуселищни автобуси. Съдът обаче обяви това решение за незаконосъобразно. Собственикът на „Жанет“ Павлин Паришев пък предупреди, че ще неговото дружество ще бъде принудено да предяви финансови претенции.Според някои юристи, ако се стигне дотам, местната администрация може да заведе регресен иск спрямо лицето, сключило договора с Паришев.

СМ