21
Пет, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

 За пръв път тази година бе отслужен водосвет на Кръстовден

Георги Шишков

Идеята да се построи символ Кръстно знамение край Свиленград възникна спонтанно и след време това вдъхновение придоби развитие.

Хронологията е следната. През пролетта на 1996 г. бях на поклонение в светата Рилска обител - Рилският манастир, заедно с Петър Кашев, тогава той все още не беше свещеник. На връщане, минавайки през град Дупница, видяхме кръст над тунела /по същото време в Кресненското дефиле бе издигнат железен кръст, имаше и на други места подобни инициативи/ и това ни убеди, че е добре и в Свиленград да има символ на вярата ни. Причините са няколко - традиционен панаир на Кръстовден, който беше празникът на града и негов духовен защитник, така също да се обозначи началото на християнския свят и две хиляди години от Рождество Христово.

Запознахме с намерението си архиерейския наместник Васил Байнов, които прие присърце идеята и правеше всичко по силите си. Заедно ходихме при Старозагорския владика Панкратий, който даде благословия и конкретни изисквания. Съгласно канона всичко се съгласуваше с него. Тези всеотдайни архиереи и сподвижници вече са покойници.

След духовните изисквания и оформяне на идейния проект се пристъпи и към техническите. Църковното настоятелство при храм Св. Троица внесе в Общинския съвет молба за отридяване на терен за строеж. Същевременно се учреди и сдружение „Кръстно знамение“ и заедно се задвижиха всички процедури - проучвания, планове, набиране на средства и т.н. На 29.12.1996 г. с решение №133 Общинският съвет отрежда терен за строителство на символ Кръстно знамение над Свиленград и магистрала „Марица“ в местността „Червената пръст“. Следващите няколко години преминаха в подготовка на документи, избор на изпълнител.

През 1998г. дядо Панкратий почина и една година изчаквахме нов владика, нова местна власт. Новият владика Галактион и новият кмет д-р Христо Минков помогнаха много. През 2000 година с решение №116 Общинският съвет разрешава на кмета да сключи договор за учредяване на безвъзмездно право на строеж в местността „Червената пръст“ с площ около 47 дка между общината и храм Света Троица. Фактически стопанин на терена и построеното става храм „Света Троица“. След всички тези процедури и под ръководството на вече свещеник Петър Кашев за няколко месеца фирма на Тодор Бургуджиев през 2000 г. построи символа Кръстно знамение с височина 18 метра в този му вид. Останаха недовършени площадката и стълбите.

Нека новата местна власт, заедно с църковното настоятелство на храм Св. Троица и лично кметът арх. Анастас Карчев, за когото разбрахме от предизборната му кампания, че е вярващ и израснал в църквата, да помисли в тази насока. Необходимо е довършване на малкото останало от реализирането на проекта, облагородяване на района и нещо повече - да се изгради параклис и път откъм боровата гора, който да прерасне в алея за разходки. Това може да стане с финансиране по европрограми, има достатъчно мерки.

Това е кратката последователност и история на кръста. За издигането му имаше както много подкрепа, за което е писано, така и голяма съпротива. Но всичко вече е минало. Кръстове има на много места в България и по света - Гърция 25 м кръст в Аспровалта, Северна Македония – 100 м в Скопие. Нека на това свято място с този символ да му развием потенциала, както стана в Хасково с монумента на Св. Богородица.

Тази година за пръв път на Кръстовден бе отслужен водосвет на това място. Църковния ритуал отслужи отец Димитър от църквата „Св. Димитър“, като идеята е това да стане традиция и да се събират повече миряни.