Общество
Инструменти
Шрифт

Ученици и учители с маски по коридорите, диспенсъри навсякъде

По необичаен начин днес бе открита новата учебна година. За пръв път училищните дворове не бяха препълнени от деца и родители. Липсваше всеобщо тържество – класовете бяха разделени на групи, които по график се отправяха към класните стаи.

В сградите на училищата всички влизаха с предпазни маски, чието носене обаче бе задължително само по коридорите. Дезинфекцията на ръцете също бе задължителна. Диспенсъри имаше както на входа, така и по коридорите. Поставени са бойлери за топла вода в санитарните възли.

Единствено първокласниците и новопостъпилите в училищата петокласници и осмокласници присъстваха на съкратена церемония по случай първия учебен ден. Освен тях в двора на СУ „Д-р Петър Берон“ бяха дошли и абитуриентите. Тук все пак спазиха донякъде традицията с 40-минутна празнична програма. После учениците на различни потоци влизаха в школските сгради. На интервали се отправяха към класните стаи възпитаниците и в останалите училища в общината. За разлика от други години официални лица на откриването нямаше.

Така стартира коронавирусната нова учебна година в Свиленград. Може би единствено първокласниците не усетиха промяната в празника. За тях този ден си остана вълнуващ, защото за пръв път прекрачваха прага на училището и за пръв път чуваха училищния звънец. Краткият тържествен ритуал бе най-вече в тяхна чест. Майки и бащи, баби и дядовци по традиция бяха дошли да ги съпроводят в начинанието им.

190 са децата тази година, които за пръв път прекрачиха училищния праг в Свиленградската община. Приблизително толкава те са били и лани. Общо над 2000 ученика изпълниха класните стаи в шестте училища в общината. 700 са децата в целодневните детски градини.

В Любимецка община броят на първолаците е 95, а общият брой на учениците е над 900. Тук церемониите по откриването бяха още по-скромни, а в някои училища дори нямаше.