30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Близо два пъти са намалели делата в Районен съд в Свиленград през първото полугодие на тази година в сравнение със същия период на 2019 г. 1 124 те са били от началото на януари до края на юни лани, докато справката за шестмесечието на тази година сочи 663. Същата тенденция се наблюдава и през месеците юли и август.

Основната причина за почти двойния спад на делата е избухналата пандемия от коронавирус, обясни председателят на Районния съд Живка Петрова. Силно намаляха характерните за нашия съд дела, свързани с нарушения и престъпления на граничния режим, уточни тя. Както е известно, след обявяването на пандемията от КОВИД 19 по границите с Турция и Гърция бяха въведени извънредни мерки, силно се ограничиха пътуванията.

Въпреки по-малкия брой новопостъпили дела, за пръв път представителите на Темида тук са лишени от традиционната съдебна ваканция през юли-август. Работата на съдиите продължава, като се разглеждат всички видове производства. Налага се да наваксваме, тъй като повече от два месеца след въвеждането на извънредното положение съдът беше затворен, разясни Живка Петрова. Гледаха се само бързи производства.

И в момента заседанията протичат при засилени мерки за сигурност. В заседателните зали и в канцелариите са поставени плексигласови прегради. Задължително е влизането в сградата с маска и дезинфекцирането на ръцете. По време на съдебните заседания се допускат само представители на страните в процеса, присъствието на близки, роднини и граждани не се разрешава.

Николай Колев