12
Пет, Апр
16 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Делото за подкуп срещу него продължава, прокуратурата представи нови доказателства

Административният съд в Хасково отмени поредната заповед за отстраняването от работа на бившия митнически шеф Тодор Караиванов. Това стана ясно на 19 август, по време на делото за корупция срещу него. Обвиняемият представи пред Темида документ, че на 7 август Административният съд го е възстановил на служба.

Той е обжалвал заповед от 7 януари 2019 г., с която от следващия ден се прекратяват служебните му правоотношения, издадена от директора на агенция „Митници“. Тодор Караиванов е бил освободен по норма от Закона за митниците, която е била обявена за противоправна с решение на Конституционния съд. Обстоятелствата по воденото срещу него дело за корупция не са пречка той да изпълнява служебните си взаимоотношения, става ясно от решението на съда. Така Административният съд в Хасково е отменил заповедта за освобождаването му и е осъдил агенция „Митници“ да плати разноските по делото в размер на 1010 лева. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. Ако то влезе е сила, Караиванов ще се върне на работа, на длъжност „главен митнически инспектор“ в Митница Бургас. Това е поредното подобно решение в дългата съдебна сага. Бившият митнически шеф няколко пъти е освобождаван от работа заради това, че е подсъдим и в последствие възстановяван.

Поредното заседание пък в Окръжния съд в Хасково по делото за корупция срещу Караиванов, което се проведе на 19 август, се отложи за 8 октомври. Причина станаха представените от прокурора нови доказателства, свързани с обвинението. Във връзка с това съдът се разпореди да бъдат разпитани още трима свидетели.

Припомняме, че Караиванов беше арестуван зрелищно на митницата в Свиленград при акция на ДАНС през януари 2015 г. Разследването беше под наблюдението на Специализираното звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура, а обвинителният акт бе връщан на няколко пъти на държавното обвинение.

Според обвинението Караиванов е взел подкуп от спедиторска и транспортна фирма, за да не разпореди щателни митнически проверки на камионите им, преминаващи през пунктовете „Капитан Андреево“ и „Капитан Петко войвода“.

Караиванов отрича, като заяви пред медиите, че извършените експертизи са показали, че по него няма следи от веществото, с което били белязани парите. Той допълни, че няма представа откъде са се взели намерените пари в кабинета му. Според него всичко е заради това, че е засегнал икономически интереси при работата си в митницата.

СМ