21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Изследванията не показали по-голямо отклонение от нормите

Питейната вода в Свиленград не е опасна, но е със завишено съдържание на манган, желязо и леко завишение на нитрати, съобщи д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ – Хасково на пресконференция в сряда в областния център. Това показали резултатите от взетите тези дни проби от вододайните зони по цялото поречие на р. Марица от Димитровград до Свиленград.

На пресконференцията взеха участие също д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, представители на Басейнова дирекция – Пловдив, ВиК – Хасково и РИОСВ.

Впрочем, наличието на манган и желязо над допустимите норми в питейната вода в Свиленград е установено отдавна. Лекото завишаване на нитрати – от 50 мг/л на 52 мг/л също не било нещо ново. Изследвания през 2018 г. показали подобни резултати.

Във вододайната зона на ГКПП Капитан Андреево пък освен на нитрати, се наблюдавали и леки отклонения в микробиологичните показатели.

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев физико-химичното съдържание и микробиологичните характеристики на водата по поречието на Марица нямали общо с тежкия инцидент край Димитровград, когато 29 крави се отровиха, след като пиха вода от вливащ се в Марица колектор. Количеството на отровната течност в промишления канал било недостатъчно, за да замърси голямата река. Затова и нямало отклонения от съдържанието на водата при взетите проби от различни участъци на реката. Никакви вредни примеси не били констатирани и във вододайните зони. Питейната вода е безопасна, увери д-р Кунчев.

Все пак на пресконференцията бе препоръчано поне още една седмица водата от чешмите да не се ползва за пиене и готвене, а само за битови нужди. Този период бил необходим, за да възвърне течността постепенно характеристиките си след принудителното й спиране за 2-3 дни заради инцидента с кравите.