30
Чет, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

2070 са записаните безработни в Дирекция „Бюро по труда“ (ДБТ). Данните са за миналия месец и обхващат общините Свиленград (1080 души), Любимец (464) и Ивайловград (476).

Сред тях най-много са неквалифицираните безработни, без специалност и професия – 1 111. Шансовете да си намерят препитание, като се има предвид икономическото състояние в страната, са минимални. 207 пък са безработните специалисти с висше образование, а 598 – с работническа професия. Тревожен е фактът, че 263 от записаните на борсата са младежи до 29-годишна възраст.

Безработицата в сравнение със същия период на 2019 г. е твърде висока, показа справка на „Старият мост“. През юни 2019 г. регистрираните на борсата са били 1 320 – 636 в Свиленград, 372 в Любимец и 312 в Ивайловград.

Причината за тази неблагоприятна статистика е епидемията от коронавирус, заявиха от трудовата борса. Както е известно, на 13 март Правителството обяви извънредно положение. Сред най-засегнатите се оказа Свиленградската община, където основният бизнес е развлекателният. Заради епидемията, обаче, със заповед на здравния министър бяха затворени всички казина, заведения, хотели и др. Пикът на останалите без работа беше през април. На борсата само през този месец се бяха регистрирали 489 души от Свиленград и 124 от Любимец.

Постепенно част от ограниченията отпаднаха. Заведенията, хотелите и 2 казина в Свиленград отвориха врати. Ако през април безработните са били общо 2226, то през юни те са вече 2070. Новорегистрираните на Борсата през шестия месец на 2020 г. са 93 в Свиленград и 18 в Любимец.

Въпреки това възможностите за намиране на работа са все по-малко, жалват се безработни граждани. Поради това десетки свиленградчани са отпътували на Запад да търсят препитание. Специално за „Старият мост“ Велко Велев съобщи от Нидерландия, че 65 нашенци са кацнали там този месец.

Впрочем, 18 са вакантните позиции в местното „Бюро по труда“, като по някои от тях се търси повече от един човек. Само едно от местата – мениджър логистика, е за висшист, като допълнително е посочено, че кандидатът трябва да знае турски и английски език, както и да има поне 1 година опит на такава позиция. Набират се работници със средно образование – петима кредитни консултанти, двама по поддръжката на кабелни мрежи, техник телекомуникации и чистач. При други от позициите пък – сервитьор, камериер и отговорник в склад, освен средно образование се изисква и ТЕЛК 50 % и над 50 %. Търсят се още трима шивачи с опит. Има обяви и за готвач и сервитьор, по които не са посочени никакви изисквания.

СМ