23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Образователният ценз за еднократна помощ при раждане отпада като критерий, решиха на свое заседание в сряда общинските съветници от Свиленград. Това стана с приети промени в Правилника за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на общината.

В пленарната зала „за“ корекциите гласуваха 14 местни парламентаристи от ГЕРБ, трима от БСП се въздържаха, а 1 от ГЕРБ бе „против“.

Сегашното изменение на въпросния правилник се наложи, след като от Окръжна прокуратура констатираха незаконосъобразност на редица текстове в него. От Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ също изпратиха отрицателно становище и препоръки.

Конфликтните текстове в Правилника за еднократна помощ за новородено бяха приети в края на м. май миналата година. По дотогава действащата наредба подкрепа от 300 лв. получаваха семействата от община Свиленград, ако родителите са пълнолетни и жители на общината от две години. Впоследствие общинският съветник Стамо Димитров предложи сумата да се увеличи със 100 лв., при изрично условие майката и бащата имат средно образование. За второ и трето дете пък „премията“ стана 500 лв.

Според 9-членния състав на Комисията, за да се постигне набелязаният резултат от наредбата – стимулиране на раждаемостта, не трябва да се изключват част от правоимащите с въвеждането на образователен ценз. Още, според КЗД, изискването за средно образование на „двамата родители” изключва на практика  самотните родители от кръга на правоимащите, като подчертават в становището си, че те „са особено уязвима група”.

Общинските съветници гласуваха и да отпаднат настойниците на детето от кръга на лицата, имащи право на еднократна финансова помощ.

СМ