21
Вт, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Четирима български творци се удостояват с държавните парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията

Министерският съвет прие Решение за предложение до Народното събрание за предоставяне пожизнено на държавни парични награди на четирима творци за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата.

Предложението е внесено от министъра на културата на основание чл. 2, ал. 1, т. 1 и чл. 3, ал. 1, т. 1 от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията.

Държавните парични награди за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата се предоставят на: Антраник Шаварш Арабаджиян - Астор - илюзионист; Димитър Коруджиев - писател, културен деятел и общественик; Ивайло Балабанов - поет; Янко Миладинов - композитор, аранжор, изпълнител и диригент.

Големият български поет Ивайло Балабанов получава високата награда в навечерието на своята 75-годишнина. Голяма част от неговия жизнен и творчески път преминава в Свиленград, където той и днес живее със съпругата си Ваня.

Редица престижни отличия и награди е получил изящният майстор на римуваното слово за своето творчество. Сегашната награда е не само признание и оценка за таланта му, но и, макар и малко позакъснял, държавнически жест към един достоен българин и бележит творец.