14
Нед, Юли
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

12-окласникът от ПГССИ „Христо Ботев“ Васил Лилянов бе отличен от двама министри като „Супер фермер“. Свиленградчанинът бе сред седемте наградени ученици от професионални земеделски гимназии в цялата страна в конкурса „Моето стопанство“ от кампанията „Супер фермер“ на Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на образованието и науката. С подкрепата на своя преподавател Стефана Узунова той разработи проект „Създаване на черничево насаждение и отглеждане на буби“.

Отличените в конкурса получиха грамота и таблет. Наградата на Васил бе връчена лично от директора на ОД „Земеделие“-Хасково Венелин Асенов. Това стана по време на раздаването на дипломите на завършващите тази година ПГССИ „Христо Ботев“.

Кампанията „Супер фермер“ имаше за цел да даде възможност на учениците от професионалните гимназии по селско стопанство да се срещнат с успели фермери в България, които да им разкажат за земеделския си бизнес. Срещите се проведоха на територията на цялата страна под формата на „Дни на отворените врати“. Учениците разгледаха стопанства на земеделски производители, бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.), като се запознаха отблизо с дейността им.

По време на инициативата повече от 330 ученици от 20 професионални гимназии посетиха стопанствата на 25 бенефициенти по Програмата. Фермерите работят в сферите по отглеждане на етерично-маслени култури, трайни насаждения (орехи, круши, сливи, бадеми, лешници, череши и др.), зърнопроизводство (пшеница, лимец, слънчоглед, царевица за силаж и др.), зеленчукопроизводство (оранжерийно отглеждане на краставици) и в животновъдството.

Кампанията съвпада с политиката на МОН за насърчаване на дуалното обучение, което дава възможност за подобряване капацитета на образователните институции и на работодателите за организиране и създаване на устойчиви партньорства за гарантиране качество на обучението.

СМ