24
Сря, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

СУ „Петър Берон“ четвърто по успех в Хасковска област

По-добре в сравнение с миналата година са се представили абитуриентите от „Коронавипуск 2020“ на матурите след 12 клас. 64 са отличните оценки, получени от зрелостниците от Свиленград и Любимец на тазгодишните изпити. Става дума за писмени работи, оценени с над 5,50. За сравнение миналата година шестиците са били 59. Двойките пък са 11, а миналата година са били 21.

Среден успех от двата зрелостни изпита 4,66 са изкарали абитуриентите от СУ „Д-р Петър Берон“. Това ги нарежда на четвърто място в Област Хасково. Пред нашите са само завършилите езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в областния град – среден успех 5,19, Математическата гимназия в Хасково „Акад. Б. Петканчин“ – среден успех 5,10, и Математическата гимназия в Димитровград „Иван Вазов“ - среден успех 5,05.

Общо 31 отлични оценки получиха явилите се на матурите 63 зрелостници от СУ „Д-р Петър Берон“. За разлика от други години, няма двойки. Осем ученици имат отлични резултати и на двата изпита. Това са: Наталия Стоянова (български език и литература (БЕЛ) и биология), Христиан Желязков (БЕЛ и биология), Михаела Иванова (английски език и БЕЛ), Лиляна Демирева (англ. език и БЕЛ), Дияна Янакиева (биология и БЕЛ), Гергана Златанова (англ. език и БЕЛ), Стефани Георгиева (БЕЛ и англ. език) и Николай Илиев (БЕЛ и англ. език). Само една е пълната шестица тази година – на Християн Желязков, който е изкарал максимален брой точки по биология и здравно образование. Той е и най-добре представилият се на матурите в Свиленград.

Най-висок е резултатът по английски език - 5, 56. От явилите се на изпита 15 ученици 10 имат отлични оценки, сред които са и Карина Шомова, Стефани Караначева, Петър Димитров, Владимир Лилянов, Габриела Александрова. Много добър 5,26 е резултатът от изпита по биология, на който се явиха 24 ученици. 11 от тях имат отлични оценки, сред тях са Никол Стоянова (5.98), Ивета Лотева (5.86), Георги Филипов (5.81), Габриела Колева (5.56), Мартина Гуджева (5.92), Катрин Кайджи (5.61), Анна Димова (5.58) и Юлка Петрова (5.78). Средният успех на изпита по БЕЛ е 4,66, като с отлична оценка е и Ясен Дрънгов (5, 72). По математика успехът е 4,67, от явилите се двама ученици Елена Перчемлиева е с 5,72. Добър 3,83 е резултатът от изпита по география и икономика, 4,26 – по руски език, а 3,18 – по физика.

Изключително съм доволен от представянето на децата, каза директорът на СУ „Д-р Петър Берон“ Мариян Боянов. Някои от зрелостниците вече са приети в различни университети не само в България, похвали се той. Директорът пожела успех на останалите абитуриенти, чиято кандидатстудентска кампания предстои.

Доволна от зрелостниците е и директорката на ПГССИ „Христо Ботев“ Христина Милушева. Общият успех на учениците от двата изпита е 4,51, като абитуриентите от специалност „Селски туризъм“ са изкарали 5,65, тези от „Икономика и мениджмънт“ - 5,05, а най-зле са се представили от „Механизация на селското стопанство“, които са постигнали общ успех 4,65. Отличните оценки са 26.

С пълна шестица са трима абитуриенти, изкарали максимален брой точки на втората матура - Михаела Димитрова, Александър Чанков и Димитър Стефанов. Те са показали завидни знания на държавния изпит по професия.

Общият успех на учениците от ПГССИ по български език е 3.80, като с най-висок резултат е Желязко Христов – 5,96. Петима абитуриенти пък от специалност „Механизация на селското стопанство“ са скъсани на матурата по БЕЛ. Средният успех по английски език е 5,51. Отлично на този изпит се е представил Христиан Радев, който има 5,51.

В любимецкото СОУ „Желязко Терпешев“ няма пълни шестици, а двойките са 11. С отлични оценки и на двете матури са Мария Червенкова и Теди Гешева. Средният успех по БЕЛ е 3,62, като с над 5,50 са Мария Червенкова (5,70), Теди Гешева (5,68), Петя Христозова (5,63) и Християна Георгиева (5,53). Най-много зрелостници се явиха по география, а общият им успех е 3,30. С отлична оценка е Теди Гешева (5,57). Знанията си по математика е избрала да покаже само Мария Червенкова, която е изкарала 5,71. Средният успех по английски език е 5,59, като само Николай Белчев е с отлична оценка (5, 77). Общият успех по философия е 4,15, а по биология – 4,61.

СМ