23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Мартина Ковачева: Интериорът на дадена сграда трябва да излъчва баланс и хармония

Проект на наша студентка по архитектура успя да впечатли главния редактор на престижното списание „Идеален дом“. Мартина Ковачева получила предложение от него да се включи в конкурса „3D интериорни проекти на млади автори“, организиран от изданието. Освен това разработката ѝ бе поместена на страниците на списанието и бе видяна от многобройните му читатели. Потърсихме Мартина за интервю. Ето какво сподели тя:

- Мартина, би ли се представила?

- Казвам се Мартина Ковачева и съм студент 5-и курс в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), специалност архитектура и специализирам в катедра „Интериор и дизайн за архитектурата“. Преди това съм завършила средното си образование в ПГССИ „Христо Ботев“ в Свиленград. Родителите ми са електроинженери, като и двамата работят по специалността си. Майка ми е учителка в същата гимназия, в която завърших.

- Наскоро твой проект бе публикуван в престижното в България списание „Идеален дом“, като участник в конкурс „3D интериорни проекти за млади автори“. Как се стигна до това голямо признание за твоя талант?

- Проектът, който беше публикуван в списанието, е първият ми преддипломен проект. Показаното в „Идеален дом“ е малка част от разработката ми, основно интериора. Проектът включва архитектурна разработка на лятна резиденция, намираща се в Гърция, Халкидики, и интериорно решение на всекидневната ѝ зона. На защитата на проекти присъства главният редактор на списание „Идеален дом“. Ежегодно той присъства на защитата и харесва няколко проекта, които публикуват в списанието. Така моят проект беше избран от него и съответно публикуван.

- Коя, според теб, е работещата дефиниция за успешен проект? Какво трябва да притежава един добър интериорен проект?

- Това, на което ни учат през цялото ни образование е, че всеки проект е уникален, като започнем от неговото разположение, заобикалящата го среда, функцията му и не на последно място – хората, които ще използват сградата или помещението. Чрез архитектурата създаваме пространства, предназначени за хората. Успешният проект трябва да е съобразен с ежедневието на тези хора, т.е. да е функционален. Другото важно нещо е естетиката. Интериорът е част от архитектурата, така че добрият интериорен проект също трябва да притежава тези две неща – функционалност и естетика. Тук мога да добавя и още една важна характеристика – хармония. Интериорът не трябва да натоварва погледа, но съответно трябва и да не е твърде минималистичен, освен ако не е търсен ефект и баланс - в стилове, в цветове, в мебели и всеки един детайл.

- Защо избра да учиш тази специалност?

- Винаги тази професия ми е била интересна. Бях много малка, когато още нямаше компютри и родителите ми чертаеха проекти на ръка със стъкло и лампа. Изглеждаше ми много интересно. Може би това е бил моментът, в които се запали интересът ми към чертането. Към седми клас вече знаех какво искам да уча – исках да „правя“ сгради. Разбира се, трябваше да се подготвя и да ме приемат, което не беше никак лесно. Може би тук е мястото да благодаря на родителите си за подкрепата и помощта.

- Повечето млади хора в България виждат бъдещето си извън страната. Ти къде смяташ да се реализираш след завършване на висшето си образование?

- Когато кандидатствах, беше моментът, в който взех решение да остана в България. Имам приятели, които учат архитектура в чужбина, и имам някои наблюдения. Смятам, че образованието в УАСГ е на много високо ниво и не отстъпва на подобни университети извън България. Никога не съм съжалявала за решението си да остана тук и мисля че и след завършването си ще се опитам да се реализирам в България.

- Струва ми се, че професията на интериорен дизайнер все още не е толкова популярна в България. Има ли бъдеще тя у нас?

- Малко хора са запознати с това какво предлага един интериорен дизайнер или интериорно студио. Смятам, че в днешни дни тази професия набира все по-голяма популярност. Една добра интериорна фирма може да предложи не само идеен проект, а и пълното му реализиране, което от своя страна спестява време и усилия и гарантира успешната реализация на проекта. В по-големите градове тази услуга е доста търсена и съответно фирмите, които я предлагат стават все повече.

- Тепърва навлизаш в тази професия. Все пак имаш ли вече изготвен проект, с който да се гордееш? Търсели ли са те вече за помощ и поръчка?

- Доскоро работех в интериорно студио, където натрупах доста опит. Разбира се, там направихме и реализирахме доста интериори. Все повече ме търсят за проекти и идеи, но завършен лично мой проект все още нямам. Някои от разработлите вече са в процес на реализация и до тук резултатите са доста добри.

- Когато става дума за дизайн на жилище какви видове цветове препоръчваш като комбинация и какви на обществено място?

- Цветовете са една малка, но важна част от похватите, с които борави дизайнерът. Много е важен ефектът, който търсим в жилищния интериор. Има обаче една цветовата гама в нюансите в бежово и кафяво, които със сигурност придават повече уют и топлина, комбинирани с бял цвят, който спомага за постигането на баланса в интериора. Тези топли тонове създават препратка към природата - могат да бъдат използвани като основни цветове за стените, паркета, завесите или килима. В обществените интериори не се търси толкова много уют. Там може да се заложи на по-студени и ярки цветове и текстури.

- Имат ли място принципите на Фън Шуй в изпълнението на един интериорен проект?

- Не съм много запозната, но при Фън Шуи всеки цвят се асоциира с дърво, вода, огън, земя, метал, което определя гамата на интериора. Доказано е, че различните цветове въздействат на човек по различен начин. Според Фън Шуй цветовете, използвани в конкретни области на жилището, могат да създадат положителна чи енергия и създават хармония и баланс. Смятам, че е доста интересна тема и със сигурност има почитатели. Както вече споменахме, сам по себе си интериорът на дадена сграда трябва да излъчва баланс и хармония с или без принципите на Фън Шуи.

- Какви са тенденциите в интериорния дизайн тази година?

- Наблюдава се търсене на естествените материали – зеленина, дърво, мрамор и т.н. Откъм текстури се предпочитат матовите повърхности. Друго нещо, което е много търсено, са абстрактните 3Д ефектни стени, които могат да бъдат постигнати с различни материали. И нещо интересно, но не много изненадващо, както забелязваме не само в интериора, някои отминали трендове се завръщат, като например кръглите мебели - дивани, маси, столове и др.

- Напоследък все по популярен става терминът смарт град (умен град). Какво според теб може да се направи за Свиленград в тази насока?

- Това е една доста обширна и интересна тема. На първо място смятам, че към тази насока вървят предимно градовете-мегаполиси, но намира приложение и в малките градове. Сещам се за някой конкретни примери – улични лампи със соларни панели, разделно събиране на отпадъци (което може би зависи повече от различните домакинства). Стимулиране на използването на превозни средства с нулеви емисии, въпреки че въздухът в града е доста чист, в сравнение с други градове. Тук искам да добавя, че разстоянията в нашия град позволяват придвижване с велосипеди. Стимулиране използването на отопление на газ и други екологично чисти начини с цел намаляването на електропотребление и изхвърляне на вредни газове при отопление на твърди горива. Това са малка част от предложенията ми, но смятам че градът ни се движи успешно в тази насока.

Интервюто взе: Лиляна ЯНКОВА