14
Пет, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Община Свиленград вече приема плащане на задължения за данък МПС, данък сгради и такса смет през мобилното приложение iCard.

Наближава крайният срок за плащане на данък недвижим имот и данък превозно средство за 2020 г. с отстъпка от 5%. Тази година срокът беше удължен до 30 юни по изключение, заради разпространението на новия коронавирус. Във връзка с пандемията се препоръчва всички плащания да се извършват онлайн.

За осигуряване на безопасност и с цел предотвратяване на струпването на хора на касите на районните данъчни отдели и в банковите клонове, община Свиленград предостави на гражданите възможност да погасяват задълженията си към общинския бюджет не само на каса, но и онлайн – през мобилното приложение iCard.

Извънредната ситуация даде тласък на дигитализацията на множество процеси, в това число административни процедури и плащания на задължения към общинските бюджети и държавната хазна. Електронните услуги значително опростяват процесите, улесняват гражданите и спестяват време. По тази причина редица общини в България си партнират с iCard – дружество за електронни пари, лицензирано от БНБ.

За да проверите или да платите свое задължение или задължение на близък човек (местни данъци или битови сметки) чрез iCard, т.е. директно от телефона си, е достатъчно да инсталирате приложението (налично както за Android, така и за iOS), да преминете през онлайн потвърждаване на самоличността и да заредите сметката си, обясняват създателите на апликацията.

Това е огромно облекчение за всички собственици на имоти в Свиленград, които живеят на разстояние в България или в чужбина. Сега те имат възможност, където и да са, да обслужват задълженията си с натискането на няколко бутона в мобилното приложение.

Плащането на битови сметки, данъци и такси чрез iCard може да бъде извършено по всяко време на денонощието и независимо от местоположението на клиента по света, стига той да има достъп до интернет. Трансакцията се отчита автоматично от общината или от доставчика на съответните битови услуги. Няма такса за плащане на сметки за вода, ток, телефон, парно, интернет, телевизия и т.н. Таксата за плащане на местен данък или такса е минимална – 0,50 лв.

Освен това клиентите на iCard могат да даряват средства за благотворителни каузи чрез приложението. Услугата е напълно безплатна както за дарителя, така и за приемащата организация.