13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Искови молби срещу прокуратурата на Република България за обезщетения в размер общо на 358 900 лева са внесли в Окръжен съд-Хасково четирима жепейци от Свиленград. Те бяха оправдани от Темида по продължило 12 години дело за кражба на 53 плазмени 24-инчови телевизора на обща стойност над 47 хил. лв. от влак на жп гара Свиленград през 2006 г.. Исковете са по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

„В Окръжен съд – Хасково е постъпила искова молба, подадена от Г. Д. Н., по която е образувано гражданско дело № 417/2020 г., по описа на съда. Претендира се сумата в размер на 70 000 лв., представляващи обезщетение за претърпени неимуществени вреди, като искът е предявен като частичен от пълния му размер от 100 000 лв.

По подадена от Д. А. Р. искова молба е образувано гражданско дело № 418/2020 г., по описа на съда, с която се претендира обезщетение за неимуществени вреди в размер на 70 000 лв., като искът е предявен като частичен от пълния му размер от 100 000 лв.

Гражданско дело № 428/2020 г., по описа на Окръжен съд – Хасково, е образувано по подадена от Н. Г. Н. искова молба, с която са предявени обективно съединени искове в размер на 128 000 лв. представляващи обезщетение за неимуществени вреди и респ. в размер на 900 лв. – обезщетение за претърпени имуществени вреди.

Гражданско дело № 509/2020 г., по описа на Окръжен съд – Хасково е образувано по подадена от Н. Д. Н. искова молба, с която се претендира обезщетение за претърпени неимуществени вреди в размер на 90 000 лв.

Ответник в четирите производства е Прокуратурата на Република България, като всеки един от ищците посочва, че претендираните обезщетения за претърпени неимуществени и/или имуществени вреди произтичат от признаването им за невиновни, съответно оправдаването им в извършване на престъпление, за което им е повдигнато обвинение от Прокуратурата“, осведомиха подробно от пресцентъра на Окръжния съд в Хасково.

Както „Старият мост“ подробно описа събитията през годините, съдебният процес стартира през 2007 г., след приключило разследване на кражба на 53 плазмени 24-инчови телевизора на обща стойност над 47 хил. лв. от влак на жп гара Свиленград през 2006 г. На подсъдимата скамейка седнаха транспортен полицай и четирима жепейци.

През 2012 г. съдията от Районен съд – Свиленград Кремена Стамболиева произнесе мотивирана оправдателна присъда, която бе потвърдена и в Окръжен съд - Хасково. След няколко месеца по искане на бившия главен прокурор Борис Велчев пред Върховния касационен съд делото бе възобновено и върнато за ново гледане в Свиленград. Обвинител №1 в страната се аргументира с това, че решението на съда за снемането на обвиненията от Добромир Радев, Николай Ников, Георги Николов, Никола Николов и Панайот Панайотов е постановено в нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс, като мотивите за него са неясни и непълни. Оправдателните присъди на петимата обвиняеми бяха отменени. Тогава те се заканиха да внесат иск за 75 000 лева срещу прокуратурата на Република България по Закона за отговорността на държавата. След рестарта на процеса всички съдии от Районния съд в Свиленград си дадоха отводи, понеже са участвали в процеса, прехвърлян многократно. Това наложи делото да бъде изпратено в Харманли. Там съдия Юлия Станковска реши, че въпросът е от компетенциите на специализирания съд и прокуратурата, които да преценят дали има наличие на организирана престъпна група. По-горната инстанция обаче върна делото наново в Свиленград. То бе поето от съдебен състав с председател Елена Тодорова. И повторното разглеждане на делото обаче приключи с оправдателна присъда през октомври 2017 г. Прокуратурата отново протестира решението пред Окръжния съд в Хасково. Преди да се произнесат окръжните магистрати, се случи трагичен инцидент със съдия Тодорова, която загина в катастрофа, без да са написани мотивите за присъдата близо година след произнасянето й. Това принуди Окръжния съд да върне за трети път делото в Свиленград, което да се гледа от нов съдебен състав. През май м. г. председателят на съда в Свиленград Живка Петрова преповтори предишните две решения на колегите си Кремена Стамболиева и Елена Тодорова. Прокуратурата пак обжалва, но Хасковският окръжен съд окончателно оправда петимата обвиняеми.

СМ