26
Пон, Фев
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Около 80 % от посевите са унищожени. 416 противоградни ракети изстреляха над Хасковска област за 4 часа през изтеклото денонощие

Интензивна градушка смля около 80 % от реколтата на любимчани. Напълно унищожени са към 300 дка бостани в местността „Чиирите“, където дини и пъпеши отглеждат едни от най-крупните производители в общината. Ластуните са очукани и вкарани в земята. Плодовете не стават за нищо.

От ранната реколта е абсурдно да изкараме нещо, ще се надяваме на късната, сподели пред „Старият мост“ земеделецът Ангел Петров, който отглежда 30 дка бостан в „Чиирите“. „Какво да правя? Срещу природата не можеш да се противопоставиш. Със семейството ми сме вложили средства в препарати, торове, плащал съм на работници, а сега всичко е унищожено“, каза земеделският производител. Бостанът му не е застрахован. Малко са тези, които са застраховали продукцията си, уточни Петров. По думите му засегната е и селскостопанска продукция в местността „Бикя“, както и в землището на село Лозен.

Природното бедствие връхлетя района на 9 юни и се вихри около десетина минути. Ледените късове са били с големина на череша и съпроводени с пороен дъжд и ураганен вятър. На места са изпокъсали найлони на оранжерии в дворове на любимчани, врязали са се като куршум и са ударили отглежданите вътре зеленчуци. Освен върху бостаните, поражения има нанесени върху лозя, градини, плодни дръвчета, зърнени култури и др. Още на следващия ден стопаните се втурнаха да пръскат насажденията, за да спасят каквото е останало.

Стихията тръгна откъм Хасковските минерални бани, където ледените късове бяха най-едри в сравнение с други населени места от областта. Размерът им бе колкото орех, та и по-голям. Нанесли са поголовни щети. Дори са убили един щъркел. Градоносният облак мина през Хасково, Харманли, Любимец, като се изнесе към Странджа планина. Свиленград бе подминат, но буря имаше в няколко села от общината.

Като са видели градоносните облаци от регионалната дирекция „Борба с градушките“ в Хасково, реагирали светкавично. В продължение на 4 часа са били изстреляни 416 ракети, което е прецедент. Направихме максималното, на което бяхме способни, сподели директорът на регионалното звено Надежда Такева, потърсена от нас за коментар. Обработени са 5 градоопасни клетки. Ако не бяха изстреляни ракетите, ледените късове щяха да са много по-големи с много повече щети, подчерта Такева. Тя информира, че предстои засегнатите площи да бъдат обследвани съвместно с Областна дирекция „Земеделие“. Защитните площадки пък били веднага снабдени с нови противоградни ракети.

От старта на активния сезон по градозащита до момента от 27-те ракетни площадки в Хасковска област, сред които 4 в Свиленград и Любимец, са проведени 10 въздействия върху 51 облачни градоопасни клетки. Изстреляни са общо 1004 ракети.

Текст: Лиляна ЯНКОВА

Снимки: Ангел ПЕТРОВ