25
Нед, Фев
25 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Със Заповед на кмета на община Любимец инж. Анастас Анастасов бе забранено чупенето на клони на липови дървета и брането на билката с цел стопанска дейност от общинските озеленени площи (паркове и градини), дърветата по улиците, алеите, площадите и други пешеходни пространства на територията на града и селата, както и от общински горски и поземлен фонд.

Целта на издадената заповед е да се предотврати увреждането на общинската дървесна растителност при безконтролно бране и да се предпазят от унищожаване естествените находища. При неизпълнението ѝ нарушителите ще бъдат глобени по Наредба № 28 за опазване на околната среда и изграждане и опазване на зелената система на територията на община Любимец, като санкцията е от 50 до 300 лева. Настоящата Заповед важи за вегетационен сезон 2020 година, уточниха от ОбА.

В Свиленград събирането на липов цвят е регламентирано в Наредба № 20 за изграждане, стопанисване и опазване на зелената система, според която събиране на семена, цвят, плодове, резници, брането на билки е забранено без специално издадено разрешително от кмета. Към момента при нас няма постъпила молба за издаване на такова разрешително, сподели пред „Старият мост“ пресаташето на ОбА Калина Райкова.

Въпреки забраната в сезона на цъфтеж на липите ежегодно ставаме свидетели на покъртителни гледки - роми, въоръжени с метли и лопати, да събират директно от земята падналия липов цвят. Като напълнят достатъчно чували, ги продават в пунктове за изкупуване на билки. Оказва се, че явлението е масово, тъй като се наблюдава не само в общините Свиленград и Любимец, а в много други населени места в България. Дано тази година нещата са по-различни.

СМ