14
Нед, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Стотици свиленградчани почетоха двоите починали близки на Черешова задушница. Върволицата от хора в гробищния парк не спря от сутринта до обяд в събота. В един момент се наложи полиция да регулира движението заради многото автомобили и получилите се задръствания.

И този път концесионерът на гробищния парк се бе постарал да го почисти. За съжаление обаче някои бяха решили да почистят гробовете на близките си в самия ден за помен, изхвърляйки треви и други отпадъци край алеите.

Черешова задушница е втората от трите големи в Християнския календар. Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господ входът на царството небесно - раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра. На Петдесетница са дадени даровете на Светия Дух, които очистват от всяка сквернота. На задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида. Опечалените по смъртта на свои близки от предния ден и на самия ден посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: "Бог да прости". Задушницата се нарича в България "черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.