25
Вт, Юни
21 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Последната задача от изпита бе есе или интерпретативно съчинение върху „Човекът и неговите съмнения в разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин“

Матурата по Български език и литература (БЕЛ) премина безпроблемно, за което искам да похваля зрелостниците и квесторите. Това заяви пред „Старият мост“ след края на изпита директорът на СУ „Д-р Петър Берон“ в Свиленград Мариян Боянов. По думите му всички са били много принципни и стриктно са изпълнили противоепидемичните мерки. Освен това нямало нито един спипан в опит да препише.

119 зрелостници от Свиленград и 39 от Любимец се явиха на матурата по БЕЛ днес. Те влязоха за първи път в училище от месеци, след като им се наложи да завършат дистанционно заради коронавируса. На последния 41 въпрос абитуриентите писаха есе или интерпретативно съчинение на тема „Човекът и неговите съмнения в разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин“.

Началото на изпита беше дадено в 9:00 ч., но всички зрелостници и квестори бяха предварително помолени да се явят по-рано. Целта бе да се избегне струпването на хора и да се улесни влизането в училищата, което ставаше по-бавно, предвид спазването на противоепидемичните мерки.

Учениците от Свиленград бяха разпределени на случаен принцип в кое от двете учебни заведения – СУ „Д-р Петър Берон“ или ПГССИ „Христо Ботев“, да покажат знанията си. При явяването си зрелостниците трябваше да предоставят служебна бележка на електронен или хартиен носител за допускане до изпита и лична карта. Те трябваше да бъдат показвани на проверяващите, без да се предават от ръка на ръка, за да се избегне прекият контакт. Зрелостниците трябваше да имат голяма прозрачна чанта, в която при заемане на своите места в залата да поставят личните си вещи и връхни дрехи. Училищата осигуриха прозрачни пликове за телефоните, които също бяха оставени настрана. Всички квестори и зрелостници влизаха в двора и сградата с маски, а по желание можеха да ползват и защитни шлемове. Ръкавиците не бяха задължителни, но беше задължителна дезинфекцията на ръцете. На входа се измерваше температурата на влизащите и не се допускаха лица с грипоподобни симптоми. По време на самия изпит зрелостниците можеха да свалят маските си, тъй като в залата те бяха на отстояние един от друг най-малко 1,5 метра. На излизане маските трябваше да бъдат поставени отново до напускане на училищния район.

Подготовката за изпита е отнела на училищата цяла седмица. Помещенията бяха дезинфекцирани няколко пъти, набавени бяха и шлемове за квесторите. Чиновете в класните стаи бяха подредени на метър и половина дистанция, а във всяка зала имаше максимум по 10 деца.

На 3 юни ще се проведе вторият държавен зрелостен изпит по учебен предмет по избор на зрелостника. Противоепидемичните изискванията за провеждане на матурата ще са същите, както при матурата по БЕЛ.

Най-предпочитана от абитуриентите в Свиленград е биологията, като такова желание са заявили 18 ученици от СУ „Д-р Петър Берон“ и 5 от ПГССИ „Христо Ботев“. Мераклиите да се явят на изпит по английски език са 15 в СУ-то и 3 в професионалната гимназия. По география са предпочели да покажат знанията си 17 ученици от СУ „Д-р Петър Берон“, а от ПГССИ няма желаещи. Трима зрелостници от Свиленград са подали заявления за явяване на матура по математика, един по физика и един по руски език.

Предпочитаният предмет за втори задължителен изпит в Любимец пък е географията – 30, а 5 са се насочили към биология. По двама са избрали да се явят на матура по философия и английски език, а един по математика.

56 пък са абитуриентите в ПГССИ „Христо Ботев“ в Свиленград, които са избрали вместо да се явяват на втора матура да им се зачете оценката от държавния изпит по професия. Препитването, което ще се проведе в училището, се състои от теоретична и практическа част, като накрая се взема предвид средната аритметична оценка от двете. Теорията ще е на 5 юни, а практиката – на 8 и 9 юни. Успешно справилите се със задачите ще придобият, освен диплом за средно образование, и свидетелство за професионална квалификация.

Получаването на свидетелствата за завършване на училищно образование ще се забави с четири дни – до 26 юни, за да не бъде нарушен процесът по кандидатстване във висшите училища в България и чужбина.

СМ