17
Сря, Юли
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Практиката на студенти по ветеринарна медицина към Тракийския университет в Стара Загора ги отведе при стадо каракачански коне в свиленградското село Левка. Тя бе част от проект Transhumance Sakar, който се изпълнява от финдация "Зелени Балкани", сдружение "Природен Парк Сакар" и местни фермери и е финансиран от Евронатур.

Бъдещите ветеринарни лекари получиха възможност да присъстват на оценяване на представителите на тази автохтонна порода, помагаха на ветеринарните специалисти в прегледа на животните, обследването за бременност на кобилите и обезпаразитяването. Особена радост, естествено, предизвикаха току що родените малки кончета, които получиха и най-много внимание от страна на младите специалисти. За щастие, всички животни бяха в задоволително клинично състояние, което е много важно, тъй като съвсем скоро предстои те да бъдат преместени във високите части на планината.

Връзката между конете и дейностите по възстановяване на белошипата ветрушка в Сакар, приоритет на работата на Зелени Балкани в района не е очевидна, но е много важна. Конете изпасват големи площи от пасищата в районите на гнездене на този рядък у нас вид, и така откриват площи за хранене на дребните соколи.

Припомняме, че видът бе върнат у нас благодарение на дейностите на Зелени Балкани по проект „Възстановяване на белошипата ветрушка“ LIFE11 NAT/BG/360.

СМ