22
Сря, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

В Свиленград малчуганите тръгват от 1 юни. „Слънце“ ще посреща деца седмица по-късно заради ремонт

След повече от двумесечно прекъсване детските градини в Любимец отвориха врати на 27 май. Приемът става при строги противоепидемични мерки.

В първия ден прага на ДГ „Рай 1“ са прекрачили 39 малчугани, а в ДГ „Рай 2“ - 40. На 27 май градината в любимецкото село Малко градище е приела 5 деца. Общо в трите детски заведения са записани 251 хлапета.

Атмосферата е спокойна, като сме предприели всички мерки, посочени в заповедта на здравния министър, сподели пред „Старият мост“ директорът на градините Иванка Христова. Тя подчерта, че на този етап имало подадени още 15 декларации от родители, заявили намерението си да пуснат отрочетата си на градина от 1 юни.

В яслата пък на 27 май са постъпили 15 деца от общо 60 записани. От началото на юни ще тръгнат още около 25 малчугани.

Заповед за възобновяване на дейността на детските градини и ясла в Свиленград издаде на 26 май и кметът арх. Анастас Карчев. В депешата, спусната от градончалника, пише, че от 1 юни врати отварят ДГ „Радост“, „Снежанка“, „Зорница“, „Детелина“ (кв. Гарата) ведно с изнесените групи в селата Капитан Андреево и Момково, както и детска ясла „Пролет“. Единствено ДГ „Слънце“ ще посрещне малчуганите седмица по-късно (на 8 юни). Причината е, че в момента там текат ремонтни дейности, свързани с освежаване на помещенията.

В заповедта кметът задължава директорите на детските заведения да осъществяват предварително необходимите строги санитарно-хигиенни дейности, както и да създадат и въведат организация на работа спрямо характерa на съответното заведение при стриктно спазване на указаните от Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката и/или друг държавен орган или институция мерки; да разработят вътрешни правила за организиране дейността на детското заведение и възстановяване приема на деца в условията на COVID-19 и да запознаят родителите с тях; да организират попълването от страна на родителите на декларации за информираност преди връщането на детето в детското заведение.

СМ