15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Липсата на финансиране спряла изпълнителя на проекта. Свиленградчани отново пропищяха от негодна вода в чешмите си

Широко прокламираната станция за пречистване на питейната вода в Свиленград на този етап няма да бъде построена. Причина за това е, че старозагорската фирма „ЕлфиТех“ ООД, която бе избрана от ОбА-Свиленград да изпълни проекта, е прекратила договора.

Станцията трябваше да бъде построена в местността „Орманя“ - над МБАЛ, където са водохранилищата на града, срещу сумата от 1 222 000 лева. Тя трябваше да разполага с инсталация, която по технология да превръща разтворимите манганови съединения до неразтворими. При съдържание на манган 600 милиграма на кубичен дециметър при входа, на изхода съдържанието му да е 50 мг/ куб. дм. Средствата следваше да бъдат осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, но финансиране така и не бе отпуснато.

„Старият мост“ се свърза с един от управителите на дружеството, който сподели, че договорът бил подписан в края на януари 2019 г. под условие Общината до три месеца да намери финансиране, но това така и не се случило. От фирмата изчакали доста след вписания в споразумението срок, но накрая решили да се откажат.

Че в мангана се корени основният проблем за черната вода от чешмите на свиленградчани, подчерта управителят на местния клон на ВиК инж. Стойчо Енезлиев. Той забелязал, че помътняване на водата тези дни в Свиленград се забелязва там, където била подменена канализационната мрежа. Енезлиев бе потърсен за коментар от нас във връзка със задълбочаването напоследък на проблема с течащата от чешмите кална вода. Ежедневно в социалната мрежа се споделят снимки и гневни коментари от различни квартали в целия град. Освен че водата не става за пиене, готвене и хигиенни нужди, хората недоволстват от съсипано пране, както и от опасността от повреда на перални, миялни машини и бойлери. При цена от 3 лв. за кубик, една от най-високите в цялата страна, възмущението на свиленградчани е повече от основателно. На страницата на дружеството липсва информация за авария през тази седмица. Споменаваме това, тъй като всеки път след повреда от ВиК информират абонатите си, че „след възстановяване на водоснабдяването е възможно помътняване на водата“. Да, но сега авария няма, а черната течност от чешмите е налице. Това доказва думите на Енезлиев, че проблемът основно идва от смяната на мрежата и биологичния манган. Преди години изследвания показаха, че най-много манган в Хасковска област се съдържа в подпочвените води около Свиленград. Калната течност от чешмите се забелязва основно в централната градска част, където бе подменена канализацията с ПВЦ, подчерта Стойчо Енезлиев. Тези тръби са гладки за разлика от етернитовите, по чиито стени се наслагва манганът. На практика етернитовите го задържат, а при новите при по-силно налягане тръгва всичко, обясни Енезлиев. „От момента на извънредното положение консумацията на вода е неравномерна, тъй като през нощта не работят нито казина, нито заведения и тя е почти нулева, а през деня се наблюдава драстичен ръст. В неделя например голямата консумация на вода не бе съразмерима с налягането. Това действа като един вид авария и води до отмиване на мангана от тръбите. От 12 май вечерта сме постигнали постоянен баланс и се надявам от 14 май да има положителен резултат“, сподели Стойчо Енезлиев. Той не изключва възможността някъде по трасето да има скрита авария. Служители на дружеството обстойно проверявали, но повреда не била открита, засега.

Същевременно хората продължават да искат ВиК-Хасково да предприеме кардинални мерки за решаване на проблемите им с мръсната вода. Те настояват течността от чешмите им да отговаря на стандартите за цвят, мирис, вкус и мътност, а услугата, представена от дружеството, да бъде адекватна на високата цена. Някои дори са готови да съдят ВиК.

Въпросът е – има ли кой да защити потребителите, хвърлени на произвола на безконтролните монополи? Явно не. Ако имаше ефективен контрол от страна на държавата и общината, едва ли щеше да се стигне до тук.

Сн. 1: На това място трябваше да ъде изградена станцията

Сн. 2: Помията, която тече от чешмите ни

Диляна ЦВЕТКОВА