18
Чет, Юли
34 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

26 произшествия, от които 10 с материални загуби, регистрираха пожарникарите

Отминалият отоплителен сезон се характеризира с това, че имаме един загинал, а друг човек бе тежко ранен, съобщи за „Старият мост“ началникът на районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Свиленград Ивелин Тонев. По думите му, такава черна статистика не е била регистрирана от 2018 г. насам.

Припомняме, че в средата на януари 53-годишният Атанас Андонов загина при пожар в къщата си в село Студена. Мъжът, който живеел сам в дома си, страдал от тежко заболяване и бил трудноподвижен. След като пламъците обхванали стаята му, той явно се е опитал да излезе, защото го намерили паднал до вратата. Докато пристигне пожарна от Свиленград, съседи се опитали да угасят огъня с маркуч от чешма на двора, като донякъде успели. Дошлите огнеборци доугасили пламъците. Предполага се, че пожарът е възникнал от печка за твърдо гориво. Преди две години пак в с. Студена пожар в дома й отне живота на 77-годишна жена.

През отоплителен сезон октомври 2019 г. - март 2020 г. пламъците са нанесли материални загуби на 10 къщи и селскостопански постройки. Основните причини за пожарите са късо съединение, неправилно боравене с отоплителни уреди и небрежност с открит огън. Голяма част от отоплителните уреди се въвеждат в експлоатация, без да са предварително проверени и обезопасени. Все по-често се наблюдава складирането на твърди и течни горива в сутерени, гаражи, стълбищни клетки и други места, които не са пожарообезопасени. В употреба влизат и много електрически отоплителни и нагревателни уреди, без да се извърши проверка дали ел. инсталацията е съобразена за такава мощност. Не са редки случаите на ползване на самоделни уреди и прибори за отопление. Всичко това води до повишаване опасността от пожари и аварии, предупреждават огнеборците и апелират да се спазват противопожарните правила.

16 комина пък са се запалили, без да бъдат нанесени щети. Пожарите в коминни тела са втората най-честа причина за инциденти през зимата след неправилното боравене с отоплителни уреди.

СМ