23
Вт, Юли
36 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Мъж и жена от Димитровград, пристигащи със самолет от Нидерландия, заразени с коронавирус, сред пасажерите са и двама свиленградчани

Вследствие на навременната и адекватна реакция от страна на институциите беше предотвратено евентуално огнище на зараза с COVID 19 на територията на община Димитровград, съобщават от областната пресслужба в Хасково.

Касае е за семейство, жители на община Димитровград, които живеят и работят в Нидерландия. Това са мъж на 36 години и жена на 34 години. Те са се почувствали зле и се обадили на личния си лекар в България, на когото са съобщили, че имат намерение да се завърнат в страната. Лекарят от своя страна е информирал членовете на Общинския кризисен щаб в Димитровград, а те са свели информацията до знанието на Областния и Националния кризисни щабове. Вследствие на тези действия семейството е посрещнато от властите на летище София. Тествани са с бързи тестове, които се оказват положителни за наличие на коронавирусна инфекция. Към момента те са хоспитализирани в лечебно заведение в София.

В този полет, пристигнал на 1 май от Нидерлания, са пътували общо 118 пасажери, 17 от които - жители на област Хасково. От тях 12 души са от община Хасково, 3-ма от община Димитровград (в това число и семейството) и 2-ма от Свиленград.

При евентуално потвърждаване с PCR тест на положителните бързи тестове на семейството, всички пасажери ще бъдат изследвани за наличие на COVID 19. На всички пристигнали с полета са връчени предписания за поставяне под карантина.

С друг полет от Нидерландия, отново на 1 май на летище София, но от друг град, са пристигнали две жени от община Хасково, за които впоследствие по техни данни се е разбрало, че те имат положителни PCR тестове, направени в страната, от която идват. Въпреки предупрежденията на нидерландските медицински власти, двете жени са предприели пътуване и са се завърнали в България. От летището до дома си в община Хасково те са пътували с такси. В този полет са пътували общо 54 пасажери, от които жители на област Хасково са още 4-ма: 2-ма от община Харманли и 2-ма от община Тополовград. На всички тях предстои да бъдат взети проби през следващите два дни. Контактните лица се установяват и ще бъдат поставени под 14-дневна карантина.