21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

До края на април земеделските стопани с над 100 дка зърнено-житни култури следва да предоставят в районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) схема с разположението на масивите си. Документацията трябва да включва и пожарозащитните ивици, пътищата за придвижване на пожарната техника и действащите водоизточници.

Това може да се изпълни, като се посети сайтът https://kais.cadastre.be/bg/maps, където са достъпни кадастрални карти на населените места. Bъpxy paзпeчaтĸи oт ĸapтитe тpябвa дa ce oтбeлeжaт paзпoлoжeниeтo нa зaceтитe плoщи c пшeницa, eчeмиĸ, тpитиĸaлe и другите изисквания.

Ще глобя всеки фермер, непредставил в срок нужната документация, предупреди началникът на РСПБЗН-Свиленград Ивелин Тонев. Санкцията е от 100 до 200 лева. По думите му, целта не е да се утежняват земеделските стопани, а да се избегнат пожарите, които могат да доведат до намаляване на продукцията и замърсяване на околната среда. „Спомняте си през изминалата година тези огромни пожари, които бяха в Австралия, макар и на друг континент, макар и на хиляди километри отдалечени от нас, ние трябва да си направим извод и да вземем навременни мерки“, подчерта Тонев. Той уточни, че заради въведеното извънредно положение в страната във връзка с COVID-19 и наложените мерки за ограничаване на контактите за предаване на схемите може да се използва и електронната поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Ивелин Тонев не пропусна да напомни, че е забранено изгарянето на стърнища и растителни остатъци. Глобата за нарушителите е от 200 до 20 000 лева, като за юридическите лица достига от 5 000 до 500 000 лева.

СМ