15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Матурите след 7 и 12 клас ще се проведат в училищата

Учебната година да приключи дистанционно, а матурите след 7 и 12 клас да се проведат в училищата, решиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации. Спешната среща се проведе дистанционно на 29 април.

Датите за матурите ще бъдат конкретизирани в следващите дни като се има предвид развитието на епидемиологичната обстановка в страната, съобщиха от МОН. Оттам заявиха още, че имат готовност за провеждане на изпитите при спазване на мерки за безопасност.

В училищата ще бъдат допускани и организирани индивидуални присъствени консултации за децата, които са пожелали такива, или преподавателите са преценили за необходими. Постигнато е съгласие за определяне на материала, включен в изпитите. Той ще бъде съобразен с усвоените знания и преподадените теми.

Решението е било обсъдено и на коалиционен съвет с участието на премиера. Връщането на учебния процес би означавало разпалване на нови огнища и действия, които граничат с убийство, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов. „Ако дори едно дете има коронавирус в училище, то заразата ще бъде разпространен в семействата на всички други деца. И какви ще са пораженията върху бабите и дядовците със слаба имунна система – точно убийство“, заяви още Симеонов.

Образователното министерство обмисля вариант за организирането на лятна занималня за учениците. Целта - родителите, които са изчерпали вариантите за отпуск или работа от дистанция, да могат да се върнат на работните си места.

Ако ситуацията остане усложнена и през есента, училищата може да имат нужда от подкрепа. Остават и много въпроси без отговор, като този дали детските градини и яслите ще отворят врати. Решение трябва да се вземе до края на другата седмица. За тогава ще остане и отговорът на въпроса дали ще се проведат или отложат изпитите за учениците от 4 и 10 клас.

СМ