25
Съб, Май
17 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

За масово тровене на улични котки в Свиленград сигнализираха наши читатели. В близост до кошове за смет из целия град и кв. Гарата се поставяли лакомства за животинките, но напоени със смъртоносен пестицид.

За пет котки, натръшкани в навечерието на Великден, съобщава Мария Савова, която живее на ул. „Крайречна“. Жената споделя, че и нейният домашен любимец е сред умрелите. Завели го за аутопсия при ветеринар, който потвърдил наличието на отрова в организма. Савова не може да проумее що за хора посягат на беззащитните животни.

В социалната мрежа „Фейсбук“ също се съобщава за поставена отрова около контейнери в кв. Младост. Публикувана е и снимка.

В края на март пък в кв. Простор едва не загинал пидбулът Мия на Мартин Паскалев. Младият мъж извел кучето си на вечерна разходка. Около блок № 6, докато стопанинът обърне внимание, домашният любимец хапнал нещо. Не след дълго животното започнало да се тресе и от устата му да излиза пяна. Мартин веднага потърсил помощ от ветеринар. д-р Огняна Милчева поставила противоотрова и Мия живнала.

Две кучета са били натровени и в кв. Гебран. Изверг хвърлил храна с пестицид в двора на Цветана Костова и за малко да убие домашният ѝ любимец Лара. Въпреки че се опитваме да заградим двора си, Лара все намира пролука откъде да излезе на улицата, разказва стопанката ѝ. Според нея точно това е предизвикало гнева на някого. „Беше около 6 часа сутринта. Пуснах Лара навън, за да свърши биологичните си нужди. След малко тя се върна и започна да агонизира пред мен. Цялата трепереше, а от устата ѝ излизаше пяна. Веднага се обадих на ветеринаря д-р Жечо Добчев, който дойде у дома по-бързо от линейка. Инжектира противоотрова и кучето ми се оправи“, спомня си с ужас Цветана. Тя сподели още, че в последствие в двора си намерила найлонче от любимите кренвирши на кучето си. Това я навеждало на мисълта, че извергът бил някой от квартала, който много добре знаел какво обича домашният ѝ любимец.

Не такъв късмет обаче е имало кучето на собствениците на мебелния цех в кв. Гебран. Не след дълго, след като то изчезнало, в двора намерили тарелка с остатъци от кюфтета. Пробата от храната показала наличие на отрова. Явно животинчето е хапнало и се е скрило някъде, където е починало. На охранителните камери пък се видяло как мъж хвърля нещо в двора. Стопаните занесли записа в полицията. Оттам обаче вече около 2 месеца няма развитие по случая.

Проблемът с поставянето на натровена храна не е от днес, а от години, подчертаха от Организация за закрила на животните „Сара – Свиленград“. Оттам многократно са сигнализирали различни ведомства, но от никъде не предлагали решение.

Диляна ЦВЕТКОВА