25
Чет, Юли
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

50 000 лв. обезщетение от държавата иска оправдан за кражба на телевизори от жп гара Свиленград, очакват се и други ищци

Обезщетение от държавата за нанесени неимуществени вреди в размер на 50 000 лв. иска оправдан за кражба на телевизори от жп гара Свиленград жепеец. Очаква се и други потърпевши да заведат дела за претърпени вреди вследствие на продължилото близо 12 години т. нар. „жепейско дело“.

Искът е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и е депозиран от адв. Иван Иванов в Окръжен съд – Хасково. „С моя клиент оценяваме нанесените вреди за 70 хил. лева, но решихме, че няма да претендираме за тази сума“, сподели пред „Старият мост“ известният свиленградски юрист. Още един негов клиент по станалото историческо дело, което приключи в края на 2019 г. с оправдателни присъди, се очаква да внесе в съда молба за обезщетение. 5-годишен е срокът, през който могат да се предявят такива искове за овъзмездяване поради нанесени вреди.

Както „Старият мост“ подробно описа събитията през годините, съдебният процес стартира през 2007 г., след приключило разследване на кражба на 53 плазмени 24-инчови телевизора на обща стойност над 47 хил. лв. от влак на жп гара Свиленград през 2006 г. На подсъдимата скамейка седнаха транспортен полицай и четирима жепейци.

През 2012 г. съдията от Районен съд – Свиленград Кремена Стамболиева произнесе мотивирана оправдателна присъда, която бе потвърдена и в Окръжен съд - Хасково. След няколко месеца по искане на бившия главен прокурор Борис Велчев пред Върховния касационен съд делото бе възобновено и върнато за ново гледане в Свиленград, а оправдателните присъди на петимата обвиняеми бяха отменени. Тогава те се заканиха да внесат иск за 75 000 лева срещу прокуратурата на Република България по Закона за отговорността на държавата. След рестарта на процеса всички съдии от Районния съд в Свиленград си дадоха отводи, понеже са участвали в процеса, прехвърлян многократно. Това наложи делото да бъде изпратено в Харманли. Там съдия Юлия Станковска реши, че въпросът е от компетенциите на специализирания съд и прокуратурата, които да преценят дали има наличие на организирана престъпна група. По-горната инстанция обаче върна делото наново в Свиленград. То бе поето от съдебен състав с председател Елена Тодорова. И повторното разглеждане на делото обаче приключи с оправдателна присъда през октомври 2017 г. Прокуратурата отново протестира решението пред Окръжния съд в Хасково. Преди да се произнесат окръжните магистрати, се случи трагичен инцидент със съдия Тодорова, която загина в катастрофа, без да са написани мотивите за присъдата близо година след произнасянето й. Това принуди Окръжния съд да върне за трети път делото в Свиленград, което да се гледа от нов съдебен състав. През май м. г. председателят на съда в Свиленград Живка Петрова преповтори предишните две решения на колегите си Кремена Стамболиева и Елена Тодорова. Прокуратурата пак обжалва, но Хасковският окръжен съд окончателно оправда петимата обвиняеми.

СМ