22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Две наши ученички постигнаха най-висок успех в Хасковска област в своята възрастова група на олимпиадата по български език и литература – петокласничката Таня Демирева от ОУ „Иван Вазов“ и единадесетокласничката Добрина Анастасова от СУ „Д-р Петър Берон“.

Състезанието се проведе на 22 февруари в Хасково. След отлично представяне в общинския кръг до него бяха допуснати петокласничките от ОУ „Иван Вазов“ Таня Демирева, Яна Дамянова и Симона Москова, както и Никол Митева (5 кл.), Добрина Анастасова (11 кл.), дванадесетокласничките Михаела Иванова, Гергана Златанова, Наталия Стоянова от СУ „Д-р Петър Берон“.

Задачата, върху която работиха петокласниците, бе да направят трансформиращ преразказ от името на поповата лъжичка върху произведението на Йордан Радичков „За какво се карат жабите“. С най-висок резултат - 28,5 точки, в цялата област, е Таня Демирева. Упорита, трудолюбива, изключително талантлива тя доказа безапелационно своите качества и зае първо място сред 48 участници. Таня има и редица други успехи. Освен първото място на олимпиадата по БЕЛ, тя се класира втора в областта и на олимпиадата по математика. В първия кръг на националното състезание „Моята родина“, което включва въпроси от историята, спечели златен медал. А от първия кръг на международната надпревара „Математика без граници“ - бронзов медал.

Достойно на олимпиада по БЕЛ се представиха и другите две момичета от ОУ „Иван Вазов“ - Яна Дамянова и Симона Москова. Яна е на 18-о място с 25 точки. Симона зае позиция от 32 до 37, където всички са с еднакъв брой точки – 23, и се подреждат по азбучен ред. Здраве и успех на талантливите деца, пожела преподавателката им по БЕЛ в училище Огняна Петрова.

Добрина Анастасова от XIa клас на СУ „Д-р Пeтър Берон“ пък е с най-висок резултат в областния кръг на олимпиадата по БЕЛ във възрастовата си група. Единадесетокласничката писа интерпретативно съчинение върху одата „Каблешков“ от цикъла „Епопея на забравените“ на Иван Вазов и получи много добра оценка. Достойно се представиха и дванадесетокласничките Михаела Иванова, Гергана Златанова, Наталия Стоянова, както и Никол Митева от 5 кл.

Диляна ЦВЕТКОВА