15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Приключи тестването на първата група за коронавирус в Ивайловград. Направени бяха скрининг тестове, с европейски сертификат за качество EN ISO 13485:2020. Това са същите тестове, с които РЗИ изследва жителите на Банско.

150-те теста бяха купени още в началото на обявяването на извънредното положение в България. 35 са изследваните днес лица от рискови групи в Ивайловград.

“Щастлива съм да Ви споделя, че всички проби са отрицателни и съм длъжна да Ви разясня какво значи това – нито един от тестваните жители на общината няма антитела, т.е. IgG и IgM, което означава, че никой от изследваните не е бил в контакт с опасния вирус. На този етап, един месец след извънредното положение, смея да твърдя - община Ивайловград е чиста от коронавирус!” – сподели кметът на община Ивайловград, г-жа Диана Овчарова, под чието нареждане бяха закупени и извършени скрининг-тестовете.

След Великден ще бъде извършен и втори скрининг на нови лица, отново от рисковите групи.

„И всичко това за спокойствието на ивайловградчани. Видно е, че мерките, които сме предприели в община Ивайловград дават резултат. Пак апелирам да спазваме препоръките на Националния оперативен щаб! Дано добрите новини продължат!”. – каза г-жа Овчарова, в своето обръщение към гражданите на Ивайловград.