23
Вт, Юли
35 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Въдичарите прибират такъмите си от 15 април заради размножителния период на пролетно-летните видове риба

Нощният любителски риболов, който допреди десетина години се смяташе за бракониерство, бе разрешен със заповед на земеделския министър Десислава Танева от 1 април до 1 ноември.

Най-близките до Свиленград и Любимец язовири, където въдичарите могат да пробват късмета си по тъмно, са „Орешец“ и „Ивайловград“. Други значими водоеми в България, попадащи в заповедта на Танева, са: „Въча“ (обл. Пловдив), „Жребчево“ (общ. Нова Загора), „Розов кладенец“ (общ. Гълъбово), „Копринка“ (обл. Стара Загора) и др.

Риболовът ще е възможен в определен часови интервал за различните месеци: от 20:30 до 06:00 ч. през април, от 22:00 до 05:00 ч. през май, юни и юли; от 21:00 до 06:00 ч. през август, септември и октомври, а през ноември – от 18:30 до 06:30 ч.

Решението за разрешеване на нощния риболов е взето след доклад на директора на Агенцията по рибарство д-р Галин Николов. Заповедта има практическо значение, защото рибарите, които отиват за по няколко дена и нощуват край язовирите, трябваше по тъмно да вадят въдиците си, подчертават от Министерството на замеделието.

Впрочем, от 15 април се забранява любителският риболов. Ветото е на основание Закона за рибарството и аквакултурите и се прилага ежегодно през размножителния период на пролетно-летните видове. То е до 31 май. Изключение от правилото са някои видове риба, чийто улов е бил преустановен по-рано. Това са щука и распер, забранени до 1 май, и бяла риба - до 15 май. За любителите рибари има оставени язовири на територията на област Хасково, където те ще могат да упражняват хобито си - „Корен“ (Хасково), „Басамака“ (Любимец) и „Орешец“ (Харманли).

По време на забранителния период контролът по водоемите ще бъде засилен, подчертаха от ИАРА-Хасково. На нарушителите ще бъдат съставени актове. Бракониер с въдица ще трябва да се бръкне в джоба с от 1 500 лв. до 3 000 лв. За мрежарите санкциите са още по-солени – от 3 до 6 хил. лв.

За 400-те любители риболовци от ловно-рибарското дружество в Свиленград има оставени свободни водни обекти, съобщи Петър Вангелов, председател на дружеството. Това са яз. „Мелницата“ край Студена, „Кавак дере“ край Свиленград и „Кюи дере“ край Райкова могила.

Диляна ЦВЕТКОВА