21
Нед, Апр
26 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Аплодисменти, но този път от лекари към обществото. Точно в 12:00 ч. на Велики понеделник целият екип на МБАЛ-Свиленград, който бе на смяна, излезе пред болницата и аплодира повече от минута всички съвестни свиленградчани. Ръкоплясканията бяха в знак на благодарност, че хората проявяват отговорност като остават по домовете си и по този начин спазват разпоредбите на Националния оперативен щаб.

Жестът на медицинския персонал е препратка към аплодисментите, които още в началото на епидемията мнозина отправяха от балконите си към всички лекари на първа линия. Вчера медицинските екипи от десетки болници в България се обединиха с общ призив към българските граждани да си останат вкъщи: „Всяка вечер ни ръкопляскате. Ако послушате съвета ни, ние ще ви ръкопляскаме. Направете го. Нека запазим това, което досега постигнахме като резултат“.

Благодаря за отговорността на тези наши съграждани, които през повечето време избират да си стоят у дома, сподели управителят на МБАЛ-Свиленград д-р Димитър Ермов. Не мога да си обясня обаче безхаберието на онези, които се събират на групички вместо да пазят дистанция, каза още той, като подчерта, че сега не е моментът да се седи по градинките и междублоковите пространства. Хората не могат да разберат, че 1 болен може да зарази между 300 и 500 души около себе си, без да знае, че е вирусоносител, заяви д-р Ермов. Той призова по празниците да не ходим на църква, а да се помолим за благополучието си и това на целия български народ пред иконата у дома. Д-р Ермов цитира Евангелието: „Там, където има двама души, между тях винаги е Господ“.

https://www.youtube.com/watch?v=WiI9qYZbiH8&feature=share&fbclid=IwAR0hGrl_HDN8_MG3vI4u-8gVyVnXa37htnSXaxXJPAQo37i0tgwJTfpKM6c

СМ