14
Нед, Апр
13 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Засилени проверки във връзка с наближаващите празници Великден и Гергьовден започнаха от днес в Свиленград и Любимец инспектори към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Акцията ще продължи до 8 май, като строго ще се следят обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

Във фокуса на засиления контрол попадат производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боя за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цвета на здравна маркировка (син цвят – с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския, в съответствие със Заповед № РД 11-631/25.03.2019 г.), а също така и дали търговците предоставят на видно място информация за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят строго начина на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата (включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа). Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни.

По време на официалните празници - 17 април 2020 г. - 20 април 2020 г. вкл., на 1 май 2020 г. и на 6 май 2020 г., ще бъдат осигурени дежурни служители в Областната дирекция на БАБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

СМ