Общество
Инструменти
Шрифт

От 40 километра вчера днес колоната се скъси на 5 км

1 157 камиона са обработени за едно денонощие на изход

Временният буферен паркинг на бившето летище „Узунджово“ вече работи. Тази сутрин, с организиран конвой там са пристигнали първите 64 тежкотоварни автомобила.

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът на Хасково Станислав Дечев, директорът на ОДМВР Хасково ст. комисар Ангел Цанков и директорът на Областно пътно управление Хасково инж. Радостин Ламбрев бяха на място, за да координират дейностите по логистиката на временния паркинг и да следят за тяхното изпълнение.

Работата по обработката на терена продължава. Вече са позиционирани осветителни тела, химически тоалетни и водоноски, предназначени за нуждите на шофьорите. На паркинга има непрекъсната охрана, ще бъде осигурен и кетъринг.

На бившето военно летище тази сутрин беше и директорът на „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков. Той заяви, че опашката от тежкотоварни автомобили по автомагистрала „Марица“ на изход към Турция се е стопила и вече е около 5 км. Пропускателността на пункта в Турция се е ускорил в резултат на проведените разговори между ресорни министри с турските им колеги. Обработените камиони от 8:00 ч. на 26 март до 7:00 ч. на 27 март са общо 1728 на ГКПП Капитан Андреево. От тях 1157 са на изход, т.е. в посока Турция, а влезлите са 571.

След като бъдат обработени на граничнопропускателният пункт, чакащите на буферния паркинг тежкотоварни автомобили се пропускат поетапно, съпроводени от полицейски патрули, поясни гл. комисар Кичиков.

Както „Старият мост“ писа, в момента се строи и модерен съвременен паркинг на 300 метра от ГКПП Капитан Андреево. Той ще е с капацитет 1 000 ТИР-а. На този огромен паркинг ще има всички необходими условия за нормалния престой на шофьорите, преди да излязат от България. Строителството предвижда изграждането на голям брой бани и тоалетни, огромен денонощен хипермаркет и ресторант, стаи за почивка, автомивка, безплатен интернет и безплатна охрана на камионите и товарите на територията на паркинга, логистика при напускане на паркинга с цел улесняване на работата на гранична полиция и митница. Предвиждат се и безплатни медицински услуги и дрогерия. До 01.08.2020 г. паркингът трябва да заработи и да прибере цялата опашка от камиони, образуваща се по магистрала „Марица“.

СМ