27
Пон, Май
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Тировете, образуващи досега километрични опашки по Автомагистрала „Марица“, вече ще бъдат пренасочвани още от пътен възел Крепост, който е на близо 80 км от границата, и ще чакат на бившето военно летище край село Узунджово. Все още обаче не е ясно кога това ще се осъществи.

На брифинг днес на обед областният управител Стефка Здравкова, директорът на полицията Ангел Цанков и началникът Областно пътно управление Радостин Ламбрев съобщиха, че предстои съгласуване между няколко министерства, преди мярката да стане факт. Ще се използва основно пистата на бившето летище, която е с дължина близо 3 км. Теренът на летището може да поеме 3 000 товарни камиона. Там ще се осигурят санитарни и битови условия, вода и електричество, почистване, охрана.

Съпровождането и извеждането на колоните от тирове до и от този импровизиран паркинг ще е изцяло задължение на МВР. Водачите и камионите ще бъдат охранявани от полицията, за да не станат обект на посегателства. В координация с Гранична полиция колоните ще бъдат извеждани под конвой от там и ще бъдат съпровождани до границата. Директорът на ОПУ Радостин Ламбрев увери, че вече е осигурена тежка техника, която да подготви площадката за въвеждане на камионите там.

Председателят на комисията по организация и безопасност на движението към община Свиленград – общинският съветник адв. Георги Еленков, заяви пред „Старият мост“, потърсен за коментар, че като временна мярка, и то само за една малка част от камионите, летището може да се ползва. Но това не е решението за проблема с опашките от тирове към ГКПП „Капитан Андреево“. Еленков обясни, че след многобройните протести на хората от населените места в общината и подкрепата им от страна на местната власт и след многобройни преговори с частни инвеститори се е намерил консорциум, който да инвестира средства за изграждане на терминал за 1000 тира по подобие на турския модел на ГКПП „Капъкуле“, и то в непосредствена близост - само на 300 метра от граничния пункт . На този огромен паркинг ще има всички необходими условия за нормалния престой на шофьорите, преди да излязат от България. Строителството предвижда изграждането на голям брой бани и тоалетни, огромен денонощен хипермаркет и ресторант, стаи за почивка, автомивка, безплатен интернет и безплатна охрана на камионите и товарите на територията на паркинга , логистика при напускане на паркинга с цел улесняване на работата на гранична полиция и митница. Предвиждат се и безплатни медицински услуги и дрогерия. До 01.08.2020 г. паркингът трябва да заработи и да прибере цялата опашка от камиони, образуваща се по магистрала „Марица“. Това е единственото решение, което веднъж завинаги ще премахне проблема със задръстванията и опасността от пътно-транспортни произшествия по магистралата, подчерта Еленков.

СМ