22
Пон, Юли
41 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

„Силктекс Свиленград“ ООД прекрати традиционното си производство на облекла, за да откликне на нуждите на страната

От около 20 дни насам свиленградската фирма „Силктекс Свиленград“ ООД изцяло промени обичайното си производство на дамска и мъжка конфекция и работни облекла и започна да шие защитни маски и медицински облекла – еднократни манти, шапки, гащеризони и др. Освен стандартното производство от бели маски се предлагат и цветни. Те са за еднократна употреба и са изработени от 3 слоя, като двата външни са по-плътни, а средният играе ролята на фин филтър.

Максимумът, който сме достигнали, е 5 000 маски дневно, заяви пред „Старият мост“ управителят на фирмата инж. Веселина Щерева. По думите ѝ вече над един месец към нея непрекъснато били отправяни запитвания и заявки за ушиване на медицински облекла и предпазни маски. В последните две седмици само от Светия синод не са ни се обаждали с настояване да произвеждаме такива, сподели инж. Щерева.

В момента изработвали маски за големи български компании. Основната част от поръчките са за фирма, която изпълнява вътрешни договори с институциите, като цялата продукция е насочена към задоволяване на нуждите на страната ни. Тази компания ни осигурява материали и изисква от нас в най-кратки срокове да издължаваме доста големи количества маски, обясни инж. Щерева. Въпреки че в момента поръчките са много повече от капацитета ни, с предимство обслужваме МБАЛ-Свиленград, тукашни лаборатории и фирми, подчерта тя. Големият брой на поръчките налагало непрекъснато да се търсят начини за по-висока производителност, като например назначаването на допълнителен персонал, снабдяването с по-продуктивна техника и др. Възможно било да се наемат и още хора, ако имало желаещи. Прибягвало се и до услугите на подизпълнители. „Работата наистина е много, но смея да твърдя, че в „Силктекс Свиленград“ ООД е стикован отличен екип от най-добрите шивачки и специалисти, които могат да дадат необходимото качество и производителност. Всички те изпълняват задълженията си съвестно с пълното съзнание, че обстановката изисква от тях тези усилия, за което им благодаря“, каза инж. Веселина Щерева. За съжаление обаче напоследък се наблюдава недостиг на суровини и материали за изработката на маските и защитните облекла, което затруднява работата ни, сподели още тя.

Инж. Щерева подчерта, че в цеха се спазват стриктни превантивни мерки – персоналът работел с маски на достатъчно голямо разстояние един от друг, непрекъснато се дезинфекцирали помещенията.

Впрочем, „Силктекс Свиленград“ ООД има солиден опит в шивашкия бранш. Цехът, който се намира в центъра на Свиленград, съществува от около 17 години насам. В него в момента работят 20-ина души. Обичайно фирмата се занимава с изработката на дамска и мъжка конфекция с висококачествени материали главно за износ в Италия, Германия и Швеция и работни облекла за България. Тъй като основно клиентите ни са от чужбина обявената в момента пандемия в Европа влияе зле на бизнеса, сподели инж. Веселина Щерева. „Повече от месец има сътресение в доставки на материали, в окомплектоване на поръчките, което е изключително свързано с коронавируса в Италия и доставките на спомагателни материали от Китай. Партньорите ни, които трябва да изпращат поръчките и материалите и да получават готовата продукция, не са в състояние да упражняват в момента фирмената си дейност там. В резултат от това и при нас се получи неритмичност в производството, хаос в поръчките и за вътрешен пазар, и за клиенти от чужбина“, подчерта инж. Щерева. Това наложило да се вземат трудни решения кое да бъде приоритет в производството на „Силктекс Свиленград“ ООД - дали работата с клиенти по обичайните поръчки, макар и понамалели, или да се даде предимство на спешните за изработване медицински облекла и маски. В крайна сметка успели да се договарят с целогодишните си партньори, че в момента има реална необходимост от маски и трябва да се отложи във времето традиционното производство, като повечето проявили разбиране.

Диляна ЦВЕТКОВА