25
Вт, Юни
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

До момента в болницата няма пациент със симптоми на коронавирус

Предприели сме необходимите мерки, разкрихме приемен кабинет в стационара

- Д-р Ермов, има ли случаи досега да сте приели в болницата пациент със симптоми на коронавирус?

- Досега в болницата няма регистриран случай на болен със симптом на коронавирус Covid 19, доказан лабораторно.

- Ако има такива случаи как ще процедирате?

- Съмнителните случаи с коронавирус касаят преди всичко пациенти, пристигнали от Италия, Испания и Западна Европа. При влизането си в България те попълват декларация, коята се предава в РЗИ / Регионална здравна инспекция/. Там извършват съответните процедури, включващи карантинна термометрия, и, ако се налага, лабораторно изследване. Ако има доказан случай с коронавирус, то той се лекува в инфекциозното отделение на областната болница или други отделения, определени за това.

- Какви мерки сте предприели в здравното заведение, за да не се допусне зараза в него?

- От три седмици са забранени свижданията в „МБАЛ-Свиленград”, също така и плановите операции. Създаден е график за дезинфекция на помещенията, коридорите и стълбищни клетки, както врати, перила и дръжки. Това се извършва четири пъти на ден с дезинфекциращи разтвори. В момента се разкрива спешен приемен кабинет на първи етаж на болницата, през който ще минават всички възрастни болни със заболяване на белия дроб, изпратени с направление от личен лекар, рентгенова снимка и изследвания. В този кабинет те ще бъдат консултирани и прегледани от лекар и приемане в болницата след преценка на състоянието им. Приемът на болния ще се осъществява от входа към Детско отделение. Всички придружители остават отвън, до вратата на болницата. От там пациентът се поема от медицинско лице, преглеждат се документите и се насочва към съответното отделение, придружен от медицинско лице. Болните с белодробни заболявания минават през приемния кабинет, където се преглеждат, преценя се състоянието и се взема решение за настаняването им. Още с приемането на пациента в болницата му се дава маска и се напръскат ръцете му с дезинфекциращ разтвор. Забранява се всякакъв достъп в сградата на болницата на придружители и лица, които не са за приемане и лечение. Забранява се извършването на амбулаторни прегледи и превръзки в Хирургично отделение. При изписване на новородено в болницата може да влезе единствено бащата на новороденото.

- Персоналът на болницата разполага ли с достатъчно защитни облекла, маски, дизефектанти, и др.?

- В момента персоналът на болницата разполага с необходимия брой маски, ръкавици и дезинфектанти. Искам да поясня, че специалните защитни облекла се налагат само при лечение и обслужване на болни с коронавирус или карантинно наблюдавани до доказване лабораторно на заразата.

- В момента какъв е броят на настанените в стационара с респираторни заболявания. Може ли да се каже, че грипната вълна е отминала?

- Наблюдава се тенденция на спад на респираторните заболявания по отношение на грип Б. Само за една седмица болните са намалени с 1/3 - от 27 на 17 души. Тенденцията е грипната вълна да затихва.

- Според Вас, какво още трябва да се направи, за да се осигури по-голяма безопасност на населението от коронавируса? Като дългогодишен лекар какво бихте посъветвали хората?

- Всички знаем, че в България беше наложено извънредно положение с коронавирус пандемията. В нашата страна засега, докато отговарям на въпросите Ви, са установени 81 случая на заразени с коронавирус, броят на които непрекъснато ще нараства. В последните дни и часове в големи държави в Европа и света заболелите се увеличиха с почти 50 процента. В цяла Европа се налагат безпрецедентни мерки за овладяване разпространението на коронавируса, въпреки икономическите проблеми, които ще бъдат създадени. В момента бушува една епидемия, невиждана досега в човешката история, която обхваща все повече страни. Затова всички ние трябва да бъдем изключително отговорни към самите нас, към нашите семейства, нашите родители и всички около нас.

През 1918 год. до декември 1919 год. се разрази едва световна пандемия от инфлуенца /грип/, която отне живота на над 50 млн. души в Европа. Нека не допуснем отново такава голяма човешка трагедия. Нека жителите на Свиленград проявят търпение и разбиране, да осъзнаят сериозността на ситуацията. Нека загърбим лекомислието и безхаберието и да запазим живота на нашите семейства, на нашите възрастни родители, които са най - потърпевши. Всички знаем, че Министерският съвет приложи най - твърдите мерки относно струпването на много хора на едно място. Разбира се, трябва да останат отворени магазините за хранителни стоки, аптеките, банките, бензиностанциите. Всички други търговски обекти трябва да бъдат затворени. Чест прави на тези наши съграждани, които имайки търговски обекти, невключени в забранителния списък, проявиха разбиране и съпричастност към ситуацията в момента и затвориха своите обекти, независимо, че не бяха длъжни.

В никакъв случай не искам да внасям паника сред населението. Всички трябва да разберем, че въпросът е за физическото оцеляване на нацията, на нас. Целта на тези мерки, които се взимат, е да намалим броя на заразените, силата на епидемията, защото ние сме в подножието, пикът на епидемията тепърва предстои. За да може и здравната система да издържи, да се справи с всички болни и нуждаещи се, за да не се налага, както казва ген. Мутафчийски, „да правим тежкия избор кой ще умре и кой ще живее и кой ще ни лекува”.

Вярно е, че тази ситуация е свързана с икономически проблеми, с проблеми в бизнеса, но след време и икономиката, и бизнесът ще стъпят на крака, но човешкият живот не може да се върне. Тези болни хора и техните близки със сигурност не си задават въпроса дали работи баничарницата , железарският магазин или фризьорският салон. Казвам всичко това, защото искам да направим всичко възможно да намалим струпването на много хора на едно място, да намалим контактите помежду си, за да притъпим остротата на това зло, наречено коронавирус Covid 19.

От нас зависи !!!

Повярвайте ми !!!

Интервюто взе: Николай Колев