15
Съб, Юни
31 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Около половината от 18-те зъболекари в Свиленград преустановяват превантивно дейност заради коронавируса. Кабинетите си затварят предимно по-възрастните стоматолози, които се страхуват за здравето си. Те поетапно спират работа, като не записват клиенти. След като и последният регистриран в графика бъде обслужен, зъболекарите ще си останат у дома до нормализиране на обстановката.

Има и стоматолози, които ще продължат работа, но драстично са намалили пациентите си. По-млади зъболекари споделиха пред „Старият мост“, че засега нямали намерение да променят графика си и темпото на работа, но щели да бъде изключително внимателни кой сяда на стола им.

Навсякъде по кабинетите се спазват строги правила за почистване и дезинфекция. По телефона пък специалистите питат всеки, който има записан час, дали е бил в чужбина, контактувал ли е с хора от засегнатите държави и има ли симптоми на вируса. Чак тогава решават дали да приемат нуждаещия се от помощта им.

Зъболекари апелират да бъдем по-отговорни към здравето си. Да прибягваме до услугите им само когато случаят действително е спешен и не търпи отлагане. По думите на стоматолозите самите пациенти също се страхували от извънредната ситуация и се наблюдавало отлив.

Диляна ЦВЕТКОВА